Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Autoritățile din Italia, avertisment dur: Facturile la utilități, creșteri de prețuri de 100% din toamnă. Risc major de faliment pentru furnizori
WhatsApp
Prețurile facturilor au crescut de peste două ori în doar trei luni, iar începând cu 1 octombrie există riscul unor noi creșteri de peste 100%, arată un raport al ARERA (Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei đin Italia). Totodată, există amenințarea unei explozii a falimentelor în rândul gospodăriilor și al întreprinderilor și în rândul vânzătorilor de energie, care riscă să mărească și mai mult factura pentru toată lumea. Autoritățile din Italia, semnal de alarmă
Negrescu: Oamenii vor plăti la energie electrică facturi de trei, patru ori mai mari decât anul trecut

Publicitate

Datoriile celor care nu-și plătesc facturile și în special ale unor companii care vând energie electrică dar dau faliment sunt plătite de restul consumatorilor, de cei care își plătesc regulat facturile, un fel de contribuție de solidaritate decisă printr-o hotărâre a Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei din Italia (ARERA) în 2018.

Prețurile la energie au luat-o razna

 

Așadar, după un an de creșteri foarte mari ale costurilor cu energia, un scenariu "dramatic" vine din alarma lansată chiar de Arera într-un raport trimis guvernului și Parlamentului. Autoritatea solicită noi "intervenții extraordinare" pentru a face față "criticii grave pentru sistemul național" legate de prețurile care au luat-o razna "în special în ultimele zile".

De vină este "utilizarea gazului ca instrument de presiune asupra economiilor europene". Intervențiile pe piața națională și europeană, spune Autoritatea, pentru "reechilibrarea cererii și ofertei, limitarea prețurilor și asupra structurii sistemului", se adaugă la modificarea aprobată a mecanismului de formare a prețului gazelor, care nu mai este legat de Ttf-ul de la Amsterdam, deci supus speculațiilor.

Semnalul de alarmă al ARERA pornește de la prețurile actuale, ajunse la 200 de euro pe megawatt oră, și de la cele previzibile pentru următoarele luni, între amenințările cu oprirea gazului de la Moscova în plină iarnă dacă s-ar menține prețurile la gaze din ultimele zile, spune el, "o nouă creștere a facturilor pentru familii, estimată astăzi la peste 100% față de trimestrul curent”. O avalanșă pe care nici măcar ajutorul guvernamental nu o va putea opri. 

Anumite prețuri au făcut nerentabil pentru angrosiști să stocheze gaze, ceea ce a dus la o criză în lanțul de aprovizionare

 


"Intervențiile planificate de guvern pentru a reduce aceste variații", spune Autoritatea condusă de Stefano Besseghini, "nu au putut evita variații ale costurilor”. Iar acestea sunt costuri care "ar fi dificil de susținut pentru toți consumatorii, nu doar pentru cei interni, cu potențiale repercusiuni asupra rezilienței întregului lanț de aprovizionare", conform Il Messaggero.

În plus, în acest "scenariu dramatic, concentrarea în luna august a livrărilor de gaze pentru trimestrul octombrie-decembrie, având în vedere lichiditatea redusă a produselor la termen, poate crea o volatilitate și mai mare și o nouă creștere a prețurilor". Și nu numai atât. Anumite prețuri au făcut nerentabil pentru angrosiști să stocheze gaze, ceea ce a dus la o criză în lanțul de aprovizionare. 

Posibila intrare în incapacitate de plată a vânzătorilor deja este în mai multe țări din UE

 


Incertitudinea puternică în ceea ce privește disponibilitatea gazelor și prețurile ridicate provoacă, printre altele, dificultăți pentru operatori în a găsi volumele necesare pentru a satisface cererea, inclusiv pentru uz casnic, și, pentru mulți clienți finali, în a încheia contracte de furnizare începând cu 1 octombrie, mai precizează Autoritatea. 

Și, din nou, posibila intrare în incapacitate de plată a vânzătorilor deja constatată în mai multe țări din UE, cel puțin 40 în 2021 între Germania, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Finlanda și Cehia, "ar afecta echilibrul sistemului cu o creștere a costurilor care trebuie socializate pentru generalitatea clienților finali, ca urmare a rezilierii contractelor de echilibrare sau de distribuție ale operatorilor și a creșterii ratei de neplată a clienților finali".

Anul trecut și-a lăsat deja amprenta. Iar cazul Green Network și Gala este doar un exemplu. Situații similare au avut loc iarna trecută și au dus la un dezechilibru în sistem de câteva sute de milioane de euro care ar putea necesita socializare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel