Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Austria renunță la tăierea alocațiilor pentru copiii români. Plătește și sumele restante pe ultimii trei ani
WhatsApp
Obligată de UE, Austria a schimbat legislația în cazul alocațiilor: astfel, copiii românilor care lucrează în Austria, dar locuiesc în România vor primi din nou alocații la nivelul de dinaintea tăierilor efectuate de cancelarul Sebastian Kurz. Mai mult decât atât, Austria va plăti și sumele restante pe toată perioada în care alocațiile au fost tăiate ilegal.   

"Vești bune pentru cetățenii români! În urma deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene prin care indexarea alocațiilor familiale, a creditului fiscal și a altor avantaje fiscale cu nivelul de trai din alt stat membru a fost considerată discriminare indirectă pe motiv de cetățenie, autoritățile austriece au modificat legislația.

Legea publicată în Monitorul Oficial nr. 135/2022 poate fi consultată la https://www.ris.bka.gv.at/eli/bgbl/I/2022/135 Așadar, indexarea alocațiilor familiale (Familienbeihilfe), a creditului fiscal (Kinderabsetzbetrag) și a bonusului familial „plus” (Familienbonus „Plus”) în Austria nu mai are bază legală.

Consecințe asupra cetățenilor români:

- Potrivit autorităților austriece, începând cu luna iulie 2022, alocațiile familiale pentru cetățenii români care lucrează în Austria și ai căror copii au reședința permanentă în alt stat membru (exemplu: România) vor fi plătite la nivelul alocațiilor austriece, fără a mai fi indexate.

- Potrivit autorităților austriece, plata sumelor restante, cuvenite cetățenilor care au fost afectați de măsura indexării începând cu ianuarie 2019, va fi efectuată automat la începutul lunii august, dacă autoritățile fiscale competente (Finanzamt) dețin date bancare actualizate.

- Pentru persoanele care și-au schimbat datele bancare sau care nu mai dețin cont bancar în Austria, este necesară depunerea unei cereri la autoritatea fiscală competentă (Finanzamt) fie prin FinanzOnline, fie prin completarea formularului Beih100. Formularul poate fi accesat la următorul link: https://formulare.bmf.gv.at/.../int.../pdfs/9999/Beih100.pdfMai multe detalii despre procedura de rambursare sau despre plățile restante pot fi consultate la următorul link: https://www.bundeskanzleramt.gv.at/.../eugh-urteil...

De asemenea, pentru informații punctuale, recomandăm să contactați autoritatea fiscală competentă (Finanzamt) din landul de care aparțineți," anunță Ambasada României în Austria. 

Cât era alocația în Austria și de ce tăiat-o fostul cancelar Kurz, cercetat pentru corupție

 

Suma plătită drept alocație era în Austria de 158 euro. Cancelarul Sebastian Kurz a susținut în campania electorală, fiind unul dintre argumentele populiste cu care a câștigat alegerile, că este inacceptabil ca Austria să plătească alocații 'occidentale' copiilor ai căror părinți provin din estul Europei, din țări mai defavorizate.

Totuși muncitorii români din Austria plăteau impozite și contribuții la fel ca toți muncitorii din acestă țară, nebeneficiind însă de nici o derogare pe același principiu al țării "defavorizate", așadar nu se aplica aceeași măsură când era vorba despre taxe. 

14 000 de copii români primeau această alocație, așadar suma totală pe care o plătea Austria copiilor români era de aproximativ două milioane de euro lunar. Acum aceste sume vor fi plătite retroactiv. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel