Grupurile de specialiști responsabili ai Camerei de Comerț din Viena și Austria Inferioară vor organiza o așa-numită „procedură de acționare” începând de săptămâna viitoare. Testele PCR asupra româncelor vor fi efectuate într-un hotel din Viena de cître medicii și specialiștii calificați. Îngrijitoarele românce sunt apoi plasate în camere individuale în carantină pentru 24 de ore, până la primirea rezultatelor testelor. Dacă rezultatele sunt negative, româncele pot pleca imediat la familiile unde sunt așteptate să muncească.
Costul testelor, inclusiv cazarea în hotel, va fi cuprins între 130 și 150 de euro iar clienții trebuie să suporte deocamdată acestea, a declarat marți vicepreședintele Camerei de Comerț din Viena, Mario Tasotti.
De asemenea, Tasotti speră ca statele federale să acopere costurile cu testările și la Viena și Austria Inferioară. El s-a referit la exemplul din Stiria, unde a fost anunțată în ziua precedentă că țara va acoperi costurile de testare pentru îngrijitoarele românce permanente.
„Asistăm la o inflație de declarații publice privind îngrijitoarele de bătrâni românce din sau cu loc de munca asigurat in Austria. Apar oferte, care mai de care mai ademenitoare, ce-și propun să le convingă pe românce să rămână la muncă alături de vârstnicii austrieci, respectiv să le înlesnească îngrijitoarelor din România să ajungă la pacienții lor pe cale rutieră, feroviară sau aeriană, cu curse de tip "charter".
Cererea e mare, oferta de îngrijitoare în Austria e înjumătățită de pandemie și astfel se poate specula o posibilă prăbușire a sistemului social de îngrijire a bătrânilor care nu-și pot asigura independent traiul zilnic. E vorba despre o piață austriacă subvenționată diferit la nivelul fiecărui land de circa 85.000 de îngrijitoare de bătrâni din care astăzi aprox. 30% sunt românce. Și acest procent e în creștere!“, a declarat dr. Alex Todericiu, purtător de cuvânt al asociației pflegehelp.at în exclusivitate pentru Știri Diaspora.
„Piața austriacă trebuie să asigure îngrijitoarelor românce o remunerație corespunzătoare“
Acesta a mai declarat că nevoia statului austriac de îngrijitoarele românce este una reală, urgentă și în creștere. Lucru care ar putea duce chiar la creșterea remunerației acestora.
„Soluția împotriva necazului austriac e foarte simplă. Ar trebui să crească prețul plătit îngrijitoarelor românce pentru prestația lor. Asta de fapt se și întâmplă. Și nu e vorba doar de bani. Ci și de respect, asigurarea unor condiții bune de muncă, asigurarea folosirii limbii române în relația cu autoritățile, etc.
Apelăm astfel la sindicatele din România cât și la îngrijitoarele de bătrâni și le propunem să se organizeze, să se unească. Sperăm să se mobilizeze pentru a arăta că știu că munca lor e un drept și nu o obligație. Munca îngrijitoarelor e grea, utilă și la mare cerere pentru care piața austriacă trebuie să asigure în continuare condiții bune și o remunerație corespunzătoare. Adică mai mare", a mi spus dr. Alex Todericiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News