Viena a depus vineri o contestație legală împotriva includerii de către UE a surselor de energie pe o listă de investiții ecologice, care a scos la iveală divergențele profunde dintre țări cu privire la sursele de energie care trebuie utilizate pentru a îndeplini obiectivele privind schimbările climatice.
Luni, Luxemburgul a confirmat că se va alătura acțiunii Austriei. Ministrul austriac al mediului, Leonore Gewessler, a declarat că ar putea urma și alte țări, fără a menționa numele acestora.
"O consider iresponsabilă și nerezonabilă", a declarat Gewessler despre decizia UE.
Austria, Germania, Luxemburg, Portugalia și Danemarca au cerut împreună ca energia nucleară să fie exclusă din norme în noiembrie anul trecut, când UE încă le elabora. Irlanda și Spania au avertizat, de asemenea, Bruxelles-ul să nu eticheteze investițiile în gaze ca fiind "ecologice".
Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Mediului a declarat că țara sa nu se va alătura acțiunii în justiție, dar a adăugat că "este bine că obiecțiile la regulamentul privind taxonomia vor fi acum revizuite de instanțe".
Așa-numita "taxonomie" a UE este un regulament care definește ce investiții pot fi etichetate ca fiind prietenoase cu clima, menit să orienteze investitorii către proiecte ecologice care vor contribui la atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor ale blocului comunitar.
"Taxonomia UE este în foarte mare măsură axată pe energiile regenerabile. Energiile regenerabile vor continua să fie în centrul atenției pentru investitorii ecologici și pentru crearea de produse financiare ecologice", a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că investițiile în gaze și în energie nucleară trebuie să îndeplinească "condiții stricte" pentru a fi incluse.
Acțiunea în instanță a Austriei, înaintată Tribunalului UE, prezintă 16 argumente pentru care Bruxelles-ul ar trebui să anuleze normele, inclusiv faptul că energia nucleară nu poate îndeplini cerința de a "nu dăuna în mod semnificativ" mediului din cauza preocupărilor legate de deșeurile radioactive.
Gewessler a declarat că este "înșelătoare" etichetarea gazului, un combustibil fosil, ca fiind o investiție în energie verde.
Comisia Europeană a propus legea în februarie, după mai mult de un an de lobby intens. Unele țări din centrul și estul UE au susținut că investițiile în gaze ar trebui să fie inventivate pentru a le ajuta să renunțe la cărbunele mai intensiv în carbon, în timp ce state precum Franța consideră că energia nucleară cu emisii reduse de carbon este esențială pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Luna trecută, militanții pentru protecția mediului, printre care Greenpeace, au lansat luna trecută contestații juridice separate împotriva acestor norme, despre care au afirmat că încalcă legislația UE privind clima, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News