"Nu luăm această măsură cu ușurință, dar, din păcate, este necesară", a declarat cancelarul Alexander Schallenberg, relatează BBC, potrivit Mediafax. În aceste condiții, persoanele nevaccinate vor avea voie să iasă din casă doar pentru a merge la muncă sau pentru cumpărarea de alimente.
Decizia vine în contextul în care aproximativ 65% din populația Austriei este complet vaccinată - una dintre cele mai scăzute rate din Europa de Vest. Între timp, rata de infectare de șapte zile este de peste 800 de cazuri la 100.000 de persoane, una dintre cele mai ridicate din Europa.
Europa a devenit din nou regiunea cea mai grav afectată de pandemie, iar mai multe țări introduc restricții și avertizează asupra creșterii numărului de cazuri.
Măsurile adoptate astăzi, 15 noiembrie, de Austria, care vin pe fondul presiunii tot mai mari asupra spitalelor din țară, vor dura inițial 10 zile. Vor fi scutiți copiii sub 12 ani și persoanele care s-au vindecat recent.
Noile restricții au nemulțumit cetățenii, astfel că în weekend, sute de persoane au protestat în Viena, fluturând bannere pe care scria: "Corpurile noastre, libertatea noastră de a decide". Persoanele nevaccinate aveau deja interdicție de a merge la restaurant, coafor și cinematograf.
Guvernul spune că poliția va efectua controale punctuale în spațiile publice, scrie Mediafax.
În același timp, copiii din Viena vor începe să fie vaccinaţi împotriva coronavirusului săptămâna viitoare, ca parte a unui proiect pilot, relatează presa austriacă, potrivit AP.
Începând de luni, în fiecare zi pot fi vaccinaţi aproximativ 200 de copii cu vârste de 5 până la 11 ani cu serul Pfizer/BioNTech. Proiectul pilot este limitat la Viena.
În ţări ca SUA şi Israel copiii din grupa respectivă de vârstă deja pot fi vaccinaţi împotriva covid-19, însă Agenţia Europeană a Medicamentului încă nu şi-a dat acordul pentru vaccinarea copiilor mai mici de 12 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News