Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Augustin Zegrean despre restricțiile adoptate în București: „Nu așa se poate conduce țara. Trebuiau luate măsuri ferme, prin lege“
WhatsApp
Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, a avut o scurtă intervenție telefonică, la Antena 3, în care a vorbit despre cât de constituționale sunt restricțiile adoptate aseară în Capitală,  în contextul creşterii incidenţei COVID-19. 

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU), reunit în şedinţă de urgență vineri seară, a anunțat noi măsuri în contextul creşterii incidenţei COVID-19. Restricțiile se aplică începând de duminică, 3 octombrie. 

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, a explicat cât de constituționale aceste măsuri, în contextul în care sute de persoane au ieșit să protesteze în Piața Universității și Piața Victoriei, împotriva acestor măsuri.

Augustin Zegrean despre restricțiile adoptate în București

 

„Se vorbește despre discriminare, cei nevaccinați sunt discriminați față de cei vaccinați. Nu se poate susține cu argumente asta. Discriminare este numai când intervine între persoane aflate în aceeași situație, când se întâmplă o separare. Or, o persoană vaccinată și una nevaccinată, nu sunt în aceeași situație. Iar statul este obligat să asigure sănătatea populației, să combată bolile și răspândirea bolilor. Statul e obligat să își facă datoria.

Ce nu este în regulă în toată această poveste este faptul că nu s-a adoptat o lege. Nu Guvernul este cel care trebuie să rezolve problema aceasta. Decât în baza unei legi el poate să o facă. Mai întâi trebuia să fie adoptată  o lege în care trebuia să se spună ce poate să facă Guvernul în această situație. 

„Nu așa se poate conduce țara. Trebuiau luate măsuri ferme, prin lege“

 

Dacă era o lege adoptată în care se spunea ce anume ar putea fi exceptat, în lege poți  să scrii cine trebuie, cine nu trebuie să se vaccineze, cine poate sau nu poate să se vaccineze. Dar așa se iau măsuri peste noapte.  Aseară știam ua despre București și despre restul țării, astăzi ne spune și altceva. Sunt sigur că luni, după manifestările de azi,  ni se va spune altceva.

Nu așa se poate conduce țara. Trebuiau luate măsuri ferme, prin lege, pentru că atât Constituția României, cât și  Carta Europeană a Drepturilor Omului și toate tratatele tratate internaționale spun că drepturile fundamentale pot fi limitate numai prin lege. Câtă vreme  limitezi unui cetățean accesul la un restaurant, nu este vaccinat, nu este în regulă dacă nu o faci în baza  unei legi pentru că legea spune pentru cât timp, în ce condiții și așa mai departe.

Legea poate fi luat numai dacă măsura este necesară și poate să dureze numai atât cât cauza care  a determinat măsura există. O, asa de pe azi pe mâine, vii vineri  iarăși spui că de sâmbătă seara închizi restaurantele. Păi și oamenii care lucrează a colo sau au astfel de afaceri, ce să gândească, ce să creadă?“ a conchis Augustin Zegrean în intervenția la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel