În timp ce în emisfera nordică este vară și un val de căldură fără precedent a pus stăpânire pe ea, în sud, este iarnă, și se doboară un alt record climatic: gheața din Antarctica a scăzut fără precedent. Procesul are loc în fiecare an, în luna februarie, care coincide cu vara, pentru ca în sezonul rece gheața să se acumuleze din nou.
Gheața din Antarctica este la cel mai scăzut nivel, pentru această perioadă a anului, de când au început înregistrările acestui proces, cu 45 de ani în urmă. Potrivit datelor furnizate de Centrului Național de Date despre Zăpadă și Gheață – NSIDC - gheața este cu aproximativ 1,6 milioane de kilometri pătrați sub recordul de iarnă anterior stabilit în 2022. La jumătatea lunii iulie, gheața era cu 2,6 milioane de kilometri pătrați sub media din 1981 până în 2010. Anul acesta, în februarie, gheața din Antarctica avea cea mai mică întindere de când au început măsurătorile, 1.789.682 de kilometri pătrați.
Oamenii de știință descriu fenomenul ca fiind excepțional, extrem de rar, ceva ce se poate întâmpla doar o dată la milioane de ani. Începând cu anul 2016, cercetătorii au sesizat o tendință puternică de scădere a nivelului gheții. Mulți dintre ei sunt de părere că schimbările climatice pot fi un factor major în dispariția gheții.
Mai mulți factori cunoscuți contribuie la pierderea gheții marine: puterea vântului de vest în jurul Antarcticii, direct legată de poluarea crescută; calotele de gheață din Groenlanda și Antarctica care se topesc foarte repede și duc la creșterea nivelului mării, conform datelor oferite de sateliți; temperaturile mai calde ale oceanului la nord și amestecarea cu apa care este în mod normal oarecum izolată de restul oceanelor lumii.
Gheața, care are un rol vital, deși nu afectează direct creșterea nivelului mării, deoarece plutește în ocean, are efecte indirecte. Dispariția ei lasă calotele de gheață de coastă și ghețarii expuși la valuri și la apele calde ale oceanului. Lipsa gheții marine poate avea un impact semnificativ asupra vieții sălbatice, inclusiv asupra krill-ul cu care se hrănesc multe dintre balenele din regiune, pinguinii și focile care se bazează pe gheața de mare pentru hrană și odihnă, precizează cnn.com.
Gheața din Antarctica contribuie și la reglarea temperaturii planetei, ceea ce înseamnă că dispariția ei ar putea avea efecte în cascadă pe planetă. De asemenea, poate reflecta energia solară primită înapoi în spațiu, dar când se topește expune apele adânci la caldură.
Oamenii de știință au estimat că, în cazul prăbușirii ghețarului Thwaites, creșterea nivelului mării la scară planetară ar putea fi de aproximativ trei metri, fapt care ar devasta coastele din întreaga lume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News