Prețurile la electricitate și gaze se stabilizează. Aceasta este concluzia celui mai recent sondaj Eurostat pe această temă. După vârful atins anul trecut, în lunile care au urmat izbucnirii războiului din Ucraina, acum se înregistrează o aplatizare a curbei prețului la energie, care este strâns legat de cel al gazelor naturale.
Necesitatea de a renunța la Rusia ca furnizor și de a găsi noi exportatori de metan a făcut ca prețul importurilor să crească constant.
Cu toate acestea, chiar dacă prețurile la energie se îndreaptă spre o stabilizare pe piață, după cum arată Eurostat, facturile continuă să crească, chiar dacă mai lent: în prima jumătate a acestui an, prețul mediu al energiei electrice pentru gospodării în UE a fost de 28,9 euro/100 kWh (în aceeași perioadă din 2022 era de 25,3 euro), în timp ce prețul gazului crescuse de la 8,6 euro la 11,9 euro/100 kWh în prima jumătate a anului 2023.
Potrivit Eurostat, aceste creșteri ale facturilor sunt cauzate și de faptul că multe țări nu au reînnoit subvențiile guvernamentale pe care le-au introdus anul trecut pentru a-și ajuta cetățenii, scrie publicația Fanpage.it.
După cum se arată în raport, "în prima jumătate a anului 2023, ponderea taxelor în facturile de electricitate a scăzut de la 23 % la 19 % (-4 %), iar în facturile de gaz de la 27 % la 19 % (-8 %), toate țările UE aplicând cote și subvenții guvernamentale sau reducând taxele și impozitele pentru a atenua costurile ridicate ale energiei". Așadar, chiar dacă prețurile de pe piețe se stabilizează, facturile gospodăriilor au devenit în medie mai mari: nu pentru că au crescut costurile, ci din cauza reducerii (sau eliminării) reducerilor aprobate de guvern.
De fapt, în prima jumătate a anului 2023, gospodăriile din 20 din cele 24 de țări ale UE (3 state membre nu raportează modificări de preț) au înregistrat o creștere a facturilor la gaze: cele mai mari modificări au fost înregistrate în Letonia (+139%), România (+134%) și Austria (+103%), în timp ce în Croația și Italia s-au înregistrat chiar scăderi (-0,6% și, respectiv, -0,5%).
În ceea ce privește facturile la electricitate, s-au înregistrat creșteri în 22 din 24 de state membre. Luând în considerare moneda locală, gospodăriile olandeze au înregistrat cea mai mare creștere. În Țările de Jos s-a înregistrat o creștere de 953%, în principal din cauza eliminării subvențiilor de stat și a dublării taxelor pe energie pentru energia electrică destinată consumului casnic.
------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News