Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Andrei Caramitru a analizat PUNCT CU PUNCT vizita lui Klaus Iohannis în SUA: "Ne aliniem TOTAL"
WhatsApp
Andrei Caramitru a realizat o scurtă analiză a vizitei preşedintelui Klaus Iohannis în Statele Unite, şi cataloghează întâlnirea sa cu Donald Trump drept una cu "implicaţii majore", care ne aliniază total cu agenda americană.

"Felicitări Președintelui pentru întâlnirea de la Casa Albă. Când vorbim de asemenea teme, nu trebuie sa exportam lupta politica interna. Este important si foarte bine ce s-a întâmplat la Washington.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, MESAJ din SUA pentru Viorica Dăncilă: "SIMPATICĂ doamna premier"

Dacă cititi comunicatul oficial, implicațiile sunt majore. Pe scurt - ne-am aliniat total cu agenda Americană (atât economică cât și de securitate). Și ne-am depărtat de poziția țărilor din Europa de Vest. Nu uitați: SUA a declarat practic război comercial și de securitate cu China, Rusia și posibil UE. Practic - Iohannis a redus masiv colaborarea cu Germania și s-a aliniat 100% cu SUA.

-1) se menționează clar ca nu vom colabora cu China. Nici pe 5G (Huawei) nici pe extinderea Cernavodă

-2) ne ancoram in viziunea de eliminare pe cât se poate a gazelor rusești din UE și pe dezvoltarea gazelor din Marea Neagră. Și - foarte important - este menționată blocarea NorthStream2 (proiectul Germano-Rus care dinamitează securitatea Europei de Est). Aici intram in coliziune frontala cu Germania și cu Rusia. Deocamdată - legislația noastră este pro-rusă (prin OUG114 și blocarea investitiilor din Marea Neagră)

-3) se reafirmă implicarea in Proiectul celor Trei Mări (care este de fapt un cordon de securitate împotriva Rușilor, și de evitare a colaborării pe termen mediu/lung între Europa de Vest și Rusia care ar crea un pol de putere alternativ la Americani).

Despre anti-coruptie și stat de drept: americanii au zis ceva in Comunicate dar nimic concret. Pe scurt - e problema noastră și trebuie să o rezolvăm intern.

Pentru noi - e bine. Orice colaborare între Europa de Vest și Rusia ar însemna ca noi am cădea cel putin parțial in sfera de influență a Rușilor (și deci a PSD și a cozilor de topor pe la noi).

Citeşte şi: Ce concluzii a tras Codrin Ştefănescu după vizita lui Klaus Iohannis în SUA: "Mare ghinion!"

Problema nu e doar cum vom gestiona relația cu Europa de Vest pe temele strategice. Este și dacă vom putea pe termen scurt chiar implementa lucrurile care au fost agreate pana acum. Se va abroga OUG114? Se va schimba legea gazelor offshore? Când? Va deveni Iohannis subit mai activ pe temele astea? Pana acum nici măcar nu a dat vreo declaratie aici in țară. Acum ar cam trebui", a scris Andrei Caramitru, pe pagina sa de Facebook.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel