Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Amenzi usturătoare pentru: eMAG, Altex, Flanco și Samsung. Consiliul Concurenței spune că s-au înțeles asupra prețurilor
WhatsApp
Consiliul Concurenței a dat o lovitură dură companiilor gigant eMAG, Altex, Flanco și Samsung, sancționându-le cu amenzi uriașe de 123 de milioane de lei. Motivul? Participarea la o înțelegere anticoncurențială pe piața comercializării televizoarelor și telefoanelor mobile, în perioada 2019-2021.
Altex, printre magazinele sancționate de Consiliul Concurenței (Foto Google Maps)

Companiile s-au pus de acord să fixeze prețurile de revânzare pentru anumite produse, limitând libertatea comercianților de a stabili propriile tarife. Consecința? Lipsa concurenței și prețuri mai mari pentru consumatori, care au plătit mai mult decât ar fi trebuit pentru televizoare și telefoane mobile.

Investigația a pornit, printre altele, de la informații primite pe Platforma Avertizorilor de Concurență, un instrument pus la dispoziție de autoritate pentru a facilita sesizarea unor posibile încălcări ale legii.

Concret, înțelegerea anticoncurențială a constat în stabilirea de către Samsung, producătorul, a prețurilor de revânzare a televizoarelor și telefoanelor mobile, impuse ulterior partenerilor săi comerciali: Altex, Dante (eMAG) și Flanco.

Acest tip de practică este interzisă de Legea concurenței, care are ca scop protejarea concurenței loiale și a intereselor consumatorilor.

Decizia Consiliului Concurenței este executorie, iar amenzile aplicate vor ajunge la bugetul de stat. ANAF are rolul de a pune în aplicare decizia și de a colecta amenzile.

Amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei:

· Samsung Electronics România şi Bulgaria (Serom): 75.441.655 lei

· Dante Internațional: 20.311.427 lei

· Altex România: 21.376.113 lei

· Flanco Retail: 6.223.580 lei

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel