Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ambasadorul României în Spania: Românii sunt apreciați de colegii lor spanioli și de multe ori devin cei mai buni în domeniile lor de activitate
WhatsApp
La un an de la preluarea mandatului, George Gabriel Bologan, ambasadorul României în Spania, a realizat un bilanț al ultimelor luni și a dezvăluit la ce lucrează în viitor, cât și câteva păreri despre subiecte de actualitate.
Ambasadorul României în Spania: Românii sunt apreciați de colegii lor spanioli și de multe ori devin cei mai buni în domeniile lor de activitate

Până în prezent, ambasadorul României în Spania s-a declarat norocos, deoarece a întâlnit oameni foarte deschiși, dornici să construiască instituții interesate de potențialul României.

În ceea ce privește comunitatea românească, autoritățile spaniole au dat dovadă de înțelegere și deschidere, în spirit european, pentru a ajunge la un acord privind posibilitatea ca românii să își păstreze cetățenia dacă doresc să obțină cetățenia spaniolă. 

„În calitate de ambasador, misiunea mea este de a consolida relațiile politico-diplomatice dintre România și Spania, dar pentru mine factorul uman este la fel de important. Națiunile noastre au construit o relație excelentă.”, spune George Gabriel Bologan conform presei străine.

 

Românii sunt foarte bine integrați

 

„Comunitatea românească din Spania este una dintre cele mai mari, cu aproape 1,1 milioane de români care trăiesc, studiază și lucrează în Spania, contribuind la dezvoltarea economică și socială a țării gazdă. Trebuie să continuăm pe această cale de consolidare a spiritului european, a solidarității și a promovării valorilor democratice. 

Am avut numeroase întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale, care mi-au confirmat că românii sunt foarte bine integrați și mă bucur să știu acest lucru, pentru că uniți și solidari suntem mai puternici și putem obține prosperitatea și progresul pe care ni le dorim.

De asemenea, am organizat prima sesiune comună a guvernelor României și Regatului Spaniei, care a avut loc la Castellón în noiembrie anul trecut. Președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României, domnul Marcel Ciolacu, a vizitat România, iar noi am facilitat vizita ministrului român de interne, Lucian Bode, în luna septembrie a anului trecut, ceea ce este foarte important în actualul context internațional, pentru că numai prin colaborare se pot identifica soluții la problemele care apar.”, declară ambasadorul.

 

Demersurile pentru obținerea dublei cetățenii continuă

 

George Bologan a discutat și despre obiectivele lui pentru mandatul său. Acesta a subliniat faptul că va continua demersurile pentru obținerea dublei cetățenii, fiind aspect important în procesul de integrare a românilor.

„Obiectivele pe care mi le-am propus sunt multe și acoperă diverse domenii de cooperare bilaterală, dar mă voi concentra asupra resurselor umane, acordând tot sprijinul meu românilor care decid să trăiască, să studieze și să muncească în Spania, pentru a putea trăi cu demnitate. De aceea, vom continua demersurile pentru obținerea dublei cetățenii, pentru că este un aspect important în acest proces de integrare a românilor.

S-au făcut pași importanți în această direcție cu ocazia summitului de anul trecut, dar ne vom intensifica eforturile în cadrul grupului de lucru comun care a fost înființat pentru a identifica soluții și care reprezintă un semn clar de respect și sprijin reciproc. Am observat că mulți dintre românii care trăiesc în Spania sunt apreciați de colegii lor spanioli și de multe ori devin cei mai buni în domeniile lor de activitate, sunt serioși și muncitori, ceea ce mă face mândru.”, mărturisește Bologan.

 

Stadiul relațiilor dintre București și Madrid

 

România și Spania se bucură de o relație privilegiată, aflată într-un moment foarte dinamic, care a fost întărită de Reuniunea la nivel înalt dintre guvernele celor două țări de anul trecut. Aceasta s-a încheiat cu adoptarea unei declarații comune care subliniază faptul că suntem prieteni și aliați, explică ambasadorul României din Spania:

„Pot afirma că am atins cel mai înalt nivel al relațiilor politico-diplomatice din istoria țărilor noastre, dar există întotdeauna loc pentru îmbunătățiri în toate aspectele și de aceea este important să nu ne limităm la semnarea de documente.

Spania și România au dovedit de-a lungul timpului că sunt doi parteneri de încredere și angajați în susținerea proiectelor comune la nivel bilateral, european și nord-atlantic.”

 

Urmează alegeri în Spania. Cum vor afecta cetățenii români?

 

„Este important ca românii să-și facă auzită vocea, să arate că sunt o comunitate care contează nu doar în statistici, ci și zi de zi, în comunitățile în care trăiesc. De aceea, i-am încurajat pe compatrioții noștri să se înscrie pe listele electorale, să voteze și, de ce nu, să candideze.

Cu toții ne dorim să ne îmbunătățim nivelul de trai, iar schimbarea începe cu noi înșine, nu putem rămâne indiferenți și să așteptăm să se întâmple ceva bun în viața noastră. Trebuie să ne implicăm, trebuie să ne facem partea noastră. Trebuie să încetăm să mai fim egoiști și să încercăm să îmbunătățim viețile altora și viețile noastre prin acțiune, prin implicare activă, iar acest proces electoral este o ocazie foarte bună.”, a mai spus Bologan.

 

Relația dintre România și Spania în ceea ce privește turismul

 

Turismul este sectorul care contribuie cu cea mai mare bogăție la economia spaniolă și este în continuă expansiune. Acest lucru se datorează în mare parte importantei comunități românești care trăiește în Spania, dar și interesului tot mai mare al spaniolilor de a vizita România, o destinație destul de accesibilă datorită numărului mare de zboruri și a ofertelor competitive.

„Aceste schimburi turistice au crescut și datorită participării României la târguri de turism foarte importante organizate pe teritoriul spaniol, cum ar fi IBTM World din Barcelona și FITUR din Madrid, unul dintre cele mai importante evenimente din acest domeniu de activitate la nivel mondial.  

În plus, anul acesta, orașul românesc Timișoara a primit titlul de Capitală Europeană a Culturii, alături de alte două orașe din Grecia și Ungaria. Aceasta este atât o onoare, cât și o responsabilitate pentru noi. Este o ocazie perfectă de a prezenta peisajele extraordinare ale României și de a dovedi că suntem gazde excelente.”, încheie ambasadorul României în Spania, George Gabriel Bologan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel