Publicitate
Pizza, alături de paste, este una dintre cele mai cunoscute rețete italienești din lume. Face parte din categoria aluaturilor dospite, iar aluatul său de bază se obține din câteva ingrediente simple: făină, apă, ulei, sare și drojdie.
Aluatul pe care îl vom prepara este făcut cu o făină tare, bogată în gluten. După ce este gata, se poate folosi alături de ingredientele preferate.
Cu dozele indicate veți obține 3 pizze rotunde cu diametrul de 26-28 cm.
Ingrediente pentru aproximativ 850 g aluat (3 pizza cu diametrul de 26-28 cm)
- 500 g făină 00 sau Manitoba
- 7 g de drojdie de bere proaspătă (sau 3 g de drojdie de bere deshidratată)
- 10 ml ulei de măsline extravirgin
- 350 ml apă minerală naturală îmbuteliată la temperatura camerei
- 8 g sare
Se pune făina cernută într-un castron și se adaugă drojdia de bere mărunțită fin, apoi se amestecă cu o lingură de lemn. Turnăm apa de mai multe ori, continuând să amestecăm pentru ca aceasta să fie absorbită de făină și drojdia să se dizolve complet.
Adăugăm sarea și turnăm uleiul de măsline extravirgin în timp ce continuăm să amestecăm. Acest tip de aluat brut se numește "fără frământare".
Acoperim bolul cu o folie alimentară și îl lăsăm să crească timp de 30 de minute la temperatura camerei. În mod ideal, ar trebui să fie plasat sus, într-un loc călduros, cu o temperatură constantă de 26-28°.
Puteți înfășura bolul într-o pătură și îl puteți lăsa într-un loc ferit de curenți de aer.
După acest timp, transferați aluatul pe suprafața de lucru și împăturiți-l pe el însuși, repetând operațiunea pe toate cele 4 părți.
Apoi, de trei ori, închidem aluatul trăgându-l cu mâinile spre noi. Nu vă faceți griji dacă la început consistența este destul de lipicioasă (întindeți un strat de făină pe suprafață pentru a vă ajuta).
Puneți bila de aluat înapoi în castron, acoperiți-o cu folie alimentară și lăsați-o să crească încă 20 de minute.
Se repetă acest pas de încă două ori. Ultima dată, înainte de a pune aluatul înapoi în castron, se toarnă puțin ulei și, la final, se lasă să crească la temperatura camerei timp de cel puțin 3 ore.
Luați aluatul, transferați-l pe suprafața de lucru și împărțiți-l în trei pâini de aceeași greutate, în acest fel veți obține pizza de grosimea potrivită, frumoasă și crocantă la exterior și moale în interior (alternativ, dozele indicate sunt suficiente pentru o tavă dreptunghiulară de copt).
Acoperiți-le cu un prosop curat sau cu o folie de plastic și lăsați-le să crească încă o oră la temperatura camerei.
Se aplatizează fiecare pâine apăsând cu degetele de jur împrejur și în mijloc.
Transferăm aluatul într-o tavă de 26-28 cm, unsă cu ulei de măsline (nu contează dacă nu ajunge la margini).
Se mai lasă să se odihnească aproximativ 30 de minute, apoi se întinde cu mâinile la dimensiunea potrivită și se adaugă piureul de roșii și alte ingrediente preferate.
-------------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News