Reprezentantul Enel România a discutat deschis despre ce a însemnat OUG 114 pentru sectorul energetic.
"Ordonanţa 114 este ceea ce a creat o sincopă în sistem şi a creat un grad de instabilitate nu pentru măruile în sine, dar pentru modul în care a fost adoptată această ordonanţă, într-un timp extrem de scurt, fără dezbatere, fără să existe acel Cost Benefit Analysis, încercând să vedem realmente şi să rezolvăm o problemă într-o manieră eficace.
Dar problema pe care trebuie să ne-o punem este una de perspectivă, ce se va întâmpla de astăzi încolo şi avem anumite teme pe care trebuie să le abordăm cu urgență și cu o anumită deschidere din punct de vedere al "mindset-ului".
Alessio Menegazzo a clontinuat apoi discuţia despre planurile de viitor pentru o energie sustenabilă, unde tehnologizarea este cuvântul-cheiue, iar consumatorul este în centrul "paradigmei".
"Ne aflăm astăzi într-un context, care este un context de tranziție energetică în care Uniunea Europeană sprijină și cumva, Uniunea Europeană nu este o entitate eterică. Este ceea ce stabilesc 27 de state împreună şi e un proces care se întâmplă prin proces, prin negociere.
Ne spune că în 2050, Europa va fi regiunea din lume mult decarbonizată și că economia UE va avea ca "pillar" (trad. "stâlp") al economiei energia regenerabilă, însemnând că va fi o puternică electrificare a sectorului și acesta este un fapt pe care trebuie să îl vedem. Evident, e vorba de tranziție. E vorba de un orizont temporal de 30 de ani în care vor fi și noutăți tehnologice relevante, așa cum am văzut, de exemplu, scăderea costurilor la energia regenerabilă în ultimii zeci de ani de zile. A fost ceva impresionant, mai ales pe solar, şi asta e premisa de la care va trebui să pornim. Prin urmare, prețul "commodity", al bunului, în timp, va fi mai puțin relevant. Pentru că business-ul energiei nu va mai fi un business în care bunul, fie az, fie electricitate, va fi în centrul discuţiei. Va fi un sector puternic tehnologizat.
Tehnologia va fi cea care va conduce discuția în sectorul energetic, care va fi va fi bazat pe regenerabile și electricitate şi restul va fi ceva care va fi în jurul acestui sistem, în ceea ce priveşte stocare de energie, că vorbim de gaze, că vorbim de hidrogen, vor fi surse de stocare de energie, chiar pentru a preîntâmpina toată nepredictibilitatea care vine de la sursele regenerabile, la care din ce în ce mai mult se găsesc soluţii.
Şi atunci, intră un sistem în care bunul va fi din ce în ce mai relevant. Există un actor care va prevala faţă de ceilalţi, care este consumatorul. Această schimbare radicală a sistemului energetic îl va vedea pe consumator în centrul acestei paradigme. O paradigmă în care consumatorul va putea fi şi producător, şi consumator, va avea posibilitate de a stoca energia cu maşini electrice, vorbim de baterie sau de alte soluţii tehnologice. Vor fi oportunităţi la îndemâna clientului", a declarat Alessio Menegazzo, Director Sustenabilitate și Afaceri Instituționale pentru companiile Enel din România.
Vedeţi video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News