Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alertă sanitară: Numărul cazurilor de variola maimuței din Spania a crescut. Ar putea deveni o pandemie? „Boala să nu fie banalizată!“
WhatsApp
Numărul cazurilor de variola maimuței din Spania a crescut. Ar putea deveni  o pandemie? Experții epidemiologi explică faptul că există încă puține cazuri și insistă asupra monitorizării cazurilor pentru ca transmiterea să nu se extindă.  „Boala să nu fie banalizată!“, avertizează Joan Carles March, profesor la Școala Andaluză de Sănătate Publică (EASP).

Cazurile de variolă a maimuțelor în Spania sunt în creștere în fiecare zi. În această vineri, au fost confirmate mai multe cazuri și au fost raportate mai multe cazuri suspecte. În total, au fost raportate peste 30 de cazuri. Totuși, acest lucru nu se întâmplă doar în țara noastră.

În afară de Africa, "unde variola maimuței este endemică" - potrivit lui Joan Carles March, profesor la Școala Andaluză de Sănătate Publică (EASP) - cazurile se răspândesc în întreaga lume. Până în prezent, au fost raportate infecții în Regatul Unit, Italia, Suedia, Germania, Franța, Portugalia, Belgia, Australia, Statele Unite și Canada.

"Cazurile sunt în creștere treptată și izolate în diverse țări în care virusul nu se găsește de obicei, dar sunt încă prea puține cazuri pentru a vorbi de o pandemie", spune March.

Alertă sanitară: Numărul cazurilor de variola maimuței din Spania a crescut

 

Potrivit organizațiilor internaționale, pentru ca o pandemie să apară, virusul trebuie să fie prezent pe mai multe continente și trebuie să existe o transmitere comunitară. Aceste două condiții sunt îndeplinite, dar expertul ne amintește că "trebuie să afecteze un număr mare de persoane" și nu este încă cazul.

Ángela Domínguez, membră a grupului de lucru pentru vaccinare al Societății Spaniole de Epidemiologie și profesoară de medicină preventivă și sănătate publică la Universitatea din Barcelona, este categorică: "Astăzi, cu informațiile pe care le avem, nu putem spune în niciun caz că ne aflăm la începutul unei pandemii".

În plus, expertul amintește că variola maimuței nu este un virus nou, precum SARS-CoV-2. Acest lucru înseamnă că avem mai multe informații despre virus și că "nu întreaga populație este susceptibilă, deoarece persoanele vaccinate împotriva variolei au protecție împotriva acestui virus", spune ea.

Chiar și așa, March cere ca boala să nu fie banalizată. "Ministerul Sănătății are dreptate să declare o alertă sanitară. Are o letalitate care variază de la 1 la 21%", spune el. El nu este de acord cu Fernando Simón, directorul Centrului de coordonare a alertelor și urgențelor sanitare (CCAES). "Nu aș spune că nu vor fi multe cazuri. Nu știm asta", spune el.

Variola maimuței,  o pandemie? „Boala să nu fie banalizată!“

 

Deocamdată, s-a sugerat că contagiunea se face prin intermediul fluidelor, dar March subliniază că "aceasta este doar o parte a problemei". "OMS spune că se poate răspândi și prin picături respiratorii și aerosoli. Acest lucru trebuie să fie luat în considerare. Ceea ce este clar este că, pentru a te afecta, trebuie să fie un contact apropiat", spune el.

Unul dintre cele mai importante aspecte în cazul unui virus cu aceste caracteristici este detectarea, motiv pentru care expertul în sănătate publică subliniază că "profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie instruiți rapid pentru a putea pune un diagnostic ușor, rapid și eficient".

De asemenea, este esențial să știm cu ce variantă avem de-a face, informație pe care Centrul Național de Microbiologie al Institutului de Sănătate Carlos III nu a furnizat-o. De asemenea, acesta subliniază lipsa de agilitate în confirmarea cazurilor. Începând cu data de 19 mai, din cele 30 de probe analizate, 23 așteaptă rezultatele secvențierii.

"Suntem încă într-o pandemie, pandemia Covid. Și dacă am învățat ceva, este că trebuie să urmărim și să monitorizăm cazurile, dar trebuie să luăm măsuri și să stabilim recomandări bazate pe dovezi științifice", conchide Domínguez.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel