Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alertă sanitară în România, după doi ani de pandemie: „Spitalele sunt sufocate”
WhatsApp
Secţii arhipline cu copii care au insuficienţă respiratorie. Medicii spun că toate spitalele sunt sufocate. „Virusul respirator şi rinovirusurile dau forme severe, copiii au nevoie să fie puşi la oxigen”.
Alertă sanitară în România, după doi ani de pandemie: „Spitalele sunt sufocate”

La unitatea de primiri urgenţe ajung zilnic în jur de 400 de copii care au boli respiratorii şi secţiile de specialitate sunt arhipline, spune dr. Carmen Zapucioiu, medic primar pediatru şi medic specialist în pneumologie pediatrică la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu din Capitală, potrivit a1.ro. Cei mai mulţi dintre copii rămân internaţi în spital şi au nevoie de oxigen pentru că suferă de pneumonie asociată cu insuficienţă respiratorie

În spital există un centru pentru depistarea agenţilor patogeni care duc la infecţii respiratorii, astfel încât medicul a putut explica faptul că virusul sinciţial respirator şi rino-virusurile sunt cele care circulă cel mai mult în această perioadă şi că aceste virusuri dau forme severe de boală. Poluarea, spune medicul, este de asemenea un factor important care agravează boala.

Medicul Carmen Zapucioiu spune că în această perioadă sunt foarte multe viroze respiratorii decât au fost în alţi ani.

„În această perioadă, sunt foarte multe viroze respiratorii, sunt mai multe decât au fost în alţi ani şi parcă sunt mai multe şi decât erau înainte de pandemie. De trei săptămâni numărul lor a crescut foarte mult, foarte multe boli respiratorii pornind de la rino-faringită, deci guturai, virozele obişnuite dar sunt foarte multe care evoluează nefavorabil şi care merg către pneumonie asociată cu insuficienţă respiratorie. Mulţi dintre copiii care sufereau de astm bronşic au acutizări ale astmului în această perioadă.

În ceea ce priveşte germenii care sunt întâlniţi în această perioadă, în spitalul nostru în fiecare iarnă, începând de toamna-iarna suntem centru pilot pentru depistarea agenţilor patogeni care determină infecţii respiratorii. De două săptămâni a început să funcţioneze centrul, la această perioadă am găsit ca virusuri în special virusul sinciţial respirator şi rinovirusurile care dau forme severe, la sugari de exemplu dau bronşiolite cu insuficienţă respiratorie, deci copiii au nevoie să ajungă la spital, să fie puşi la oxigen, să li se administreze tratament”, a explicat Dr. Zapucioiu.

 

Sfaturi pentru evitarea îmbolnăvirii

 

Izolarea copiilor bolnavi de restul colectivităţii, evitarea locurilor de joacă extrem de aglomerate şi portul măştii în spaţiile închise.

Alimentaţia care să conţină fructe şi legume proaspete, este foarte importantă şi în cazul copiilor.

„Cred că toţi părinţii le ştiu sfaturile acestea. Să evite contactul cu alţi copii bolnavi. Dacă au copii la grădiniţă, să nu-i trimită bolnavi la creşă, la grădiniţă, cu tuse şi cu nas care curge, pentru că îi vor îmbolnăvi pe toţi ceilalţi din grupa respectivă. E o primă măsură de protecţie. Apoi locurile de joacă. Cele care sunt în interior, în mall-uri, de exemplu, sunt un mare pericol pentru copii, se adună acolo într-un spaţiu foarte limitat, se adună mulţi copii, dacă unul dintre ei este bolnav, strănută pe toboganele respective sau pe bilele care sunt în locurile acelea de joacă, vin alţi copii, oricât ar fi de sănătos şi cu sistem imunitar normal, nu are cum să scape fără să ia o infecţie respiratorie.

Apoi purtatul măştii, cu care ne-am obişnuit în ultimii ani. Este o măsură de prevenţie pentru că atât timp cât s-au purtat măştile în anii aceştia de pandemie au fost infecţii cu covid dar acestea ( n.red răcelile, virozele) dispăruseră aproape pentru că purtarea măştii a fost protectivă pentru aceste virusuri. Să consume ceaiuri, legume, fructe proaspete, vitamine, până la vârsta de 7 ani în sezonul rece au nevoie să primească în fiecare zi vitamina D, C. Cel mai important este să se ferească de a fi în preajma altor persoane bolnave”, a explicat medicul.

 

Poluarea, un factor care duce la o evoluţie severă a bolii

 

Poluara ar fi unul dintre factorii care agravează boala: „Mai este un factor care poate a favorizat în perioada aceasta evoluţia aşa de severă, gradul mare de poluare care a fost în ultimul timp la nivelul Bucureştiului, de exemplu. Urmărind pe site-urile care afişează gradul de poluare s-a văzut că acesta a fost tot timpul foarte ridicat.

În Bucureşti avem poluarea dată de maşini, avem poluare şi în afara Bucureştiului, în zonele rurale unde oamenii se încălzesc cu sobe, fumul poluează atmosfera, ard frunze sau cauciucuri, toate acestea poluează, plus ceaţa care face ca presiunea să fie crescută şi toate aceste particule să stagneze la nivelul atmosferei apropiate de sol, particulele sunt cu dimensiuni foarte mici, de 2, 5 microni sau de 10 microni, ori aceste particule ajung profund în căile aeriene ale copiilor favorizând evoluţiile nefavorabile. Deci avem un cumul de factori, pe lângă poluare avem şi virusurile care circulă acum, mai există şi infecţiile bacteriene în special cu haemophilus şi pneumococ în această perioadă, pentru acestea copiii beneficiază de vaccinare gratuită, în primul an de viaţă, dacă sunt vaccinaţi, dacă nu sunt vaccinaţi atunci sigur că riscul lor de complicaţii este mai mare. Sunt şi copii nevaccinaţi, din păcate.

Aş recomanda părinţilor, dacă scot copiii afară când este ceaţă - de preferat să nu-i scoată, dar dacă nu au încotro, că trebuie să meargă într-un anume loc - să pună copilului şi pe stradă măscuţă ca să limiteze respirarea aerului cu multe particule poluante”, a explicat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel