Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Aderarea României la Schengen ar putea avea loc în decembrie. Ursula von der Leyen: „Nu mai suportă amânare”
WhatsApp
Aderarea României la Schengen ar putea avea loc în decembrie - Integrarea în spațiul de liberă circulație nu mai suportă amânare, susține von der Leyen.
Aderarea României la Schengen ar putea avea loc în decembrie. Ursula von der Leyen: „Nu mai suportă amânare”

Un moment așteptat cu nerăbdare de către România și Bulgaria se apropie cu pași rapizi, potrivit surselor din interiorul Uniunii Europene. Aderarea celor două țări la Spațiul Schengen, pasul crucial spre o Europă fără granițe interne, ar putea avea loc în luna decembrie, conform unor informații neoficiale.

 

Ursula von der Leyen a transmis un mesaj în cadrul Parlamentului European de la Strasbourg

 

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj puternic în cadrul Parlamentului European de la Strasbourg, subliniind că România și Bulgaria trebuie să facă parte din Spațiul Schengen și că integrarea acestor țări în spațiul de liberă circulație nu mai poate fi amânată. Discursul său a fost întâmpinat cu aplauze și susținere.

"România și Bulgaria fac parte din spațiul nostru Schengen. Să le permitem în sfârșit să intre în spațiul Schengen, fără alte întârzieri," a declarat von der Leyen în fața Parlamentului European.

Cu toate acestea, integrarea României în Schengen este o decizie care poate fi luată numai în cadrul Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că obstacolele persistă. Austria a rămas una dintre țările care s-au opus vehement aderării României la spațiul european de liberă circulație.

 

Reacții politice și cereri de despăgubiri

 

Reacțiile nu au întârziat să apară din partea politicienilor și oficialilor români. Rareș Bogda, europarlamentar din cadrul PPE, a declarat: "Nehammer sfidează și umilește nu doar România, ci și pe tine, dragă Ursula... ne faceți promisiuni peste promisiuni."

Dacian Cioloș, europarlamentar al grupului Renew Europe, a subliniat că Consiliul are o datorie față de cei 27 de milioane de români și bulgari cărora li se refuză un drept prevăzut de Tratat. El a adăugat: "Comportamentul abuziv și sfidător al Guvernului Austriei nu poate continua. E de ajuns, enough is enough!"

Între timp, Guvernul României analizează posibilitatea de a cere despăgubiri pentru pagubele suferite de transportatori ca urmare a blocării aderării la Schengen. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, estimează că pierderile României se ridică la aproximativ 2% din PIB, iar Austria a fost principala piedică în calea acestui proces de integrare europeană.

 

Dezbateri aprinse și speranțe pentru viitor

 

De-a lungul anilor, aderarea României la Spațiul Schengen a fost subiectul unor dezbateri aprinse și așteptări crescute. Cu toate că oficialii austrieci au menținut poziția lor în această privință, sursele indică posibilitatea unei schimbări în luna decembrie, când aderarea României la Schengen ar putea deveni realitate.

Această mișcare ar putea aduce beneficii semnificative pentru întreaga zonă și pentru Uniunea Europeană în ansamblu, contribuind la consolidarea securității și a libertății de mișcare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
RadioDCNews.ro
07 dec 2023, 20:03
DCMedical.ro
08 dec 2023, 12:31
ParintiSiPitici.ro
08 dec 2023, 14:08
DCNews.ro
07 dec 2023, 23:24
DCBusiness.ro
08 dec 2023, 10:59
RadioDCNews.ro
07 dec 2023, 20:03
DCNews.ro
07 dec 2023, 23:24
DCMedical.ro
08 dec 2023, 12:31
DCBusiness.ro
08 dec 2023, 10:59
Spectacola.ro
08 dec 2023, 14:00
Astrosens.ro
01 dec 2023, 12:55
ParintiSiPitici.ro
08 dec 2023, 14:08
Astrosens.ro
01 dec 2023, 12:55
Spectacola.ro
08 dec 2023, 14:00
DefenseRomania.ro
01 dec 2023, 12:52
DefenseRomania.ro
01 dec 2023, 12:52