În luna mai a anului trecut, Finlanda și Suedia, țara vecină, au solicitat să adere la alianța militară occidentală ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Însă Turcia, actualul membru, s-a opus aderării lor, acuzând țările nordice că adăpostesc ceea ce numește grupuri teroriste kurde.
Parlamentul finlandez a decis vineri că va vota pe 28 februarie pentru a aproba legislația necesară pentru a permite țării să devină în cele din urmă membră a NATO, a declarat șeful comisiei sale pentru afaceri externe.
"Este o expresie a voinței noastre. Poziția Turciei față de voința noastră este exclusiv și numai în mâinile Turciei", a declarat Niinisto reporterilor în marja reuniunii de securitate de la Munchen.
Legislația care ratifică tratatele fondatoare ale NATO în Finlanda va fi probabil adoptată, având în vedere că majoritatea parlamentarilor sunt în favoarea aderării la alianță, ceea ce aduce Finlanda cu un pas mai aproape de aderare, înaintea Suediei.
Niinisto a declarat că Finlanda va merge mai departe cu aderarea fără Suedia dacă Turcia va decide să ratifice candidatura finlandeză, dar nu și pe cea suedeză.
"Nu vrem și nici nu putem să ne retragem candidatura", a declarat Niinisto.
"Obiectivul este ca procesul legislativ național necesar pentru aderarea la NATO să fie finalizat în timpul acestei legislaturi electorale", a declarat vineri șeful comisiei, Jussi Halla-aho, reporterilor, cu doar două săptămâni înainte ca parlamentul să se întrerupă pentru alegeri.
Turcia a declarat că nu susține candidatura Suediei, deși președintele turc Tayyip Erdogan a declarat în ianuarie că este deschis la ratificarea candidaturii Finlandei.
"Nu participăm la nicio negociere de bazar... ne ocupăm de partea noastră (în ratificări)", a declarat reporterilor vicepreședintele comisiei pentru afaceri externe, Erkki Tuomioja.
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marțea trecută că nu contează dacă țările nordice se alătură sau nu, atâta timp cât ofertele sunt ratificate "cât mai curând posibil".
Comisia pentru afaceri externe a parlamentului a susținut în raportul său că utilizarea și depozitarea armelor nucleare vor rămâne interzise în Finlanda, de asemenea ca membru NATO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News