Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Acordul de la Istanbul: Rusia ''nu va profita'' de deminarea porturilor ucrainene, afirmă ministrul apărării Serghei Şoigu
WhatsApp
Rusia a dat asigurări vineri că nu va încerca să profite militar de operaţiunile de deminare din porturile ucrainene după semnarea acordului privind exportul cerealelor ucrainene, afirmând în acelaşi timp că toate condiţiile sunt reunite pentru aplicarea textului "în zilele următoare", relatează AFP.

"Nu vom profita de faptul că aceste porturi (ucrainene - n.r.) vor fi deminate şi deschise. Ne-am luat acest angajament", a declarat ministrul rus al apărării Serghei Şoigu după semnarea acordului la Istanbul, într-o intervenţie la televiziunea rusă.

"Sunt întrunite toate precondiţiile şi soluţiile pentru ca procesul să înceapă în următoarele zile. Nu este vorba numai despre exportul de produse agricole din porturile ucrainene, ci evident şi de exportul de produse agricole şi de îngrăşăminte din porturile ruseşti", a adăugat el, conform Agerpres.

 

Ucraina şi Rusia au semnat vineri, cu Turcia şi ONU, acordul privind exportul de cereale ucrainene



Ucraina şi Rusia au semnat vineri, cu Turcia şi ONU, acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, blocate din cauza conflictului armat între cele două ţări.

Într-un comunicat distinct, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a promis că Moscova îşi va îndeplini obligaţiile, considerând în acelaşi timp că este "inacceptabil" ca SUA şi aliaţii lor să folosească, potrivit lui, "producţia alimentară pentru profitul unui demers geopolitic".

În acelaşi timp, Turcia a anunţat vineri că este "gata" să ajute la deminare în Marea Neagră pentru a facilita exportul de cereale ucrainene.

"În caz de nevoie, este prevăzut (în acord) ca deminarea să poată fi asigurată de o ţară terţă. Turcia este gata să-şi ofere ajutorul", a declarat pe canalul privat NTV purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin.

 

Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, avertizează Ucraina că ar putea 'dispărea de pe hartă'

 

Fostul președinte al Rusiei a avertizat astăzi că Ucraina ar putea 'dispărea de pe harta lumii', în contextul în care Vladimir Putin a invadat țara.

Dmitri Medvedev, un aliat al lui Putin, l-a catalogat, de asemenea, pe președintele american Joe Biden drept un 'bunic ciudat cu demență' într-o postare dură pe Telegram.

Medvedev a avertizat că NATO 'creează o amenințare reală de conflict mondial și de moarte a unei părți semnificative a umanității' prin trimiterea de echipamente militare în Ucraina și de trupe în țări de pe flancul estic al Europei, precum Estonia și Lituania. 

Avertismentul său vine la doar câteva zile după ce a declarat că Ucraina și Occidentul se vor confrunta cu un răspuns de "Ziua Judecății" dacă vor încerca să conteste militar controlul Rusiei asupra Crimeei. 

Refuzul Ucrainei și al puterilor occidentale de a recunoaște proprietatea Moscovei asupra peninsulei reprezintă o 'amenințare sistemică' pentru Rusia, a declarat duminică fostul președinte, înainte de a declara că Kremlinul va riposta cu forță maximă dacă teritoriul va fi atacat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel