Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Aceeași muncă, plătită diferit în țările din Europa: Diferenţe între 8 şi 51 de euro la costurile pe ora de lucru; România, la coada clasamentului
WhatsApp
Costul mediu orar al forţei de muncă atât în zona euro, cât şi în Uniunea Europeană în ansamblu în 2022 prezintă diferenţe mari de la o ţară la alta, cel mai mic cost situându-se la 8 euro şi cel mai mare la 51 de euro pe oră, după cum rezultă din datele Eurostat.
Foto ILUSTRATIV

Potrivit Eurostat, costul mediu orar al forţei de muncă este de 34,5 euro în zona euro şi 30,5 euro în UE, faţă de 32,8 euro şi, respectiv, 29 de euro în 2021.

În Grecia, în 2022, salariul mediu pe oră s-a situat la 14,5 euro pe oră, semnificativ sub media UE şi în categoria de ţări cu cel mai mic cost, adică sub 20 de euro.

Cele două extreme: Bulgaria şi Luxemburg

 

Cele mai mici costuri orare cu forţa de muncă din UE sunt înregistrate în Bulgaria (8,2 euro) şi România (9,5 euro), iar cele mai mari în Luxemburg (50,7 euro), Danemarca (46,8 euro) şi Belgia (43,5 euro).

În industrie, costul orar mediu cu forţa de muncă a fost de 30,7 euro în UE şi 36,6 euro în zona euro, în construcţii, costul a fost de 27,3 euro şi, respectiv, 30,8 euro, în servicii, costul orar cu forţa de muncă a fost de 30,2 euro în UE şi 33,3 euro în zona euro, iar în economia preponderent non-business (excluzând administraţia publică) costul a fost de 31,3 euro şi, respectiv, 34,8 euro.

Cele mai mici salarii, în construcţii

 

Cele două componente principale ale costurilor cu forţa de muncă sunt salariile şi costurile nesalariale (de exemplu, contribuţiile angajatorilor la asigurările sociale). Ponderea costurilor nesalariale în costurile totale cu forţa de muncă pentru economie în ansamblu a fost de 24,8% în UE şi, respectiv, 25,5% în zona euro. Cele mai mici ponderi ale costurilor nesalariale au fost înregistrate în Lituania (5,4%) şi România (5,3%), iar cele mai mari în Franţa (32,0%), Suedia (31,9%) şi Italia (27,8%).

În 2022, comparativ cu 2021, costurile orare cu forţa de muncă la nivelul întregii economii, exprimate în euro, au crescut cu 5,0% în UE şi cu 4,7% în zona euro.

Aceeași muncă, plătită diferit în țările din Europa

 

În zona euro, costurile orare cu forţa de muncă au crescut în toate statele membre. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Lituania (+13,3%), Irlanda (+9,3%) şi Estonia (+9,1%).

Pentru ţările UE din afara zonei euro, costurile orare cu forţa de muncă exprimate în moneda naţională au crescut în 2022 în toate ţările, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în Bulgaria (+15,3%), Ungaria (+13,9%), România (+12,2%) şi Polonia (+11,7%). La polul opus, cea mai mică creştere a fost înregistrată în Danemarca (+2,3%), potrivit Oykonomos Tachydromos, titrează Rador.

În 2022, majoritatea ţărilor UE au eliminat treptat schemele de sprijin introduse în 2020 şi extinse în 2021 pentru a atenua impactul pandemiei asupra companiilor şi lucrătorilor. Ele au constat în principal în reglementări de muncă pe termen scurt şi disponibilizări temporare compensate integral sau parţial de guverne. Schemele au fost în general înregistrate ca subvenţii (sau scutiri de impozite), cu minus în ceea ce priveşte componenta non-salarială a costurilor cu forţa de muncă, subliniază Eurostat. Prin urmare, eliminarea treptată a programelor de sprijin legate de COVID contribuie în sens pozitiv la creşterea costurilor orare cu forţa de muncă, conchide agenţia europeană.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel