Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Această dietă americană ar putea adăuga 10 ani la viața ta - studiu făcut de National Geographic
WhatsApp
Cei mai longevivi oameni de pe Pământ urmează ceea ce autorul Dan Buettner numește dieta zonei albastre - și acum a descoperit mai multe astfel de diete în Statele Unite.
Foto: Unsplash

Care este secretul pentru a trăi 10 ani în plus? Nu este niciodată un singur lucru. Mai degrabă, este un set de factori de mediu care se consolidează reciproc și care îi face pe oameni să facă în mod reflex lucrurile corecte și să evite lucrurile greșite suficient de mult timp pentru a nu dezvolta boli cronice.

 

Zonele cu cea mai lungă durată de viață din lume

 

În ultimii 20 de ani, National Geographic a identificat și studiat zonele cu cea mai lungă durată de viață din lume, care se numesc zone albastre. Aceste locuri - Okinawa, Japonia; Sardinia, Italia; Ikaría, Grecia; Nicoya, Costa Rica; și comunitățile adventiste de ziua a șaptea din Loma Linda, California - au cei mai mulți centenari și cea mai mare speranță de viață la vârsta mijlocie.

De ce? Locuitorii duc o viață cu scop în medii circulabile care mențin oamenii activi în mod natural și conectați social. Și au o dietă care constă în mare parte din alimente integrale pe bază de plante.

În 2019, pe măsură ce pandemia COVID se instala, o echipă National Geographic avut ideea de a căuta o dietă americană a zonelor albastre. Este posibil ca străbunicii noștri să fi mâncat în mod similar cu oamenii din zonele albastre originale, conform sondajelor dietetice efectuate la începutul anilor 1900. Strămoșii (care au emigrat din nordul și centrul Europei) și-au adus cu ei vacile, porcii și murăturile.

 

Ce tradiții alimentare au adus pe masă americanii

 

Hotărâți să afle ce tradiții alimentare au adus pe masa americanilor alte culturi, indigene și imigrante, am străbătut țara pentru a găsi oameni care să ne vorbească despre aceste alimente.

Există o altă dietă americană, una care ar putea de fapt să vă crească speranța de viață cu până la 10 ani și, în unele cazuri, să inverseze bolile. Nu este o dietă la modă inventată de un doctor de la South Beach, de un comerciant de diete paleo sau de un influencer din social media.

Această dietă a fost dezvoltată de americani obișnuiți, este accesibilă pe scară largă, este sustenabilă și are o amprentă de carbon mai mică decât o dietă bazată pe carne. Cel mai important, este consistentă și delicioasă, dezvoltată de-a lungul secolelor prin fuziunea aromelor din Lumea Veche și Lumea Nouă în moduri ingenioase și exclusiv americane.

 

Alimentele tradiționale ale nativilor americani din Wampanoag Noua Anglie

 

Strămoșii lor au jucat un rol în istorie în 1621, când s-au întâlnit cu coloniștii recent sosiți. Un bărbat, Tisquantum, i-a învățat pe coloniști cum să planteze porumb, un aliment local. Carolyn Wynne, o bătrână din Mashpee Wampanoag și mamă din Clanul Otter, și prietena ei, antropologul alimentar Paula Marcoux, recreează o masă de la începutul secolului al XVII-lea folosind alimente tipice Wampanoag.

În cărbuni, ea prăjește dovlecei umpluți cu alune de pădure, afine uscate și sirop de arțar. Într-o oală aflată într-o parte, fierbe nasaump, o supă din făină de porumb. Într-o a treia oală, fierbe felii de dovleac în ceai de sasafras. Deși Wampanoagii vânau vânat și colectau midii și stridii, 70% din dieta lor provenea din surse vegetale.

Într-unul dintre ele clocotește msíckquatash, o tocană de bază Wampanoag din hominy, fasole și dovleac, pe care Marcoux o adaugă fasole verde, ceapă și ierburi. De asemenea, Wampanoagii puteau adăuga topinambur, ghinde, castane și nuci (uneori, nucile erau pulverizate pentru a servi drept agenți de îngroșare). 

 

Prețul unei diete tipic americane

 

Dacă mâncați ca un american tipic, probabil că veți muri prematur. Anul acesta, peste 678.000 de americani vor muri din cauza unor boli sau afecțiuni asociate cu ceea ce mănâncă. Printre acestea se numără afecțiuni comune, cum ar fi hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de zahăr din sânge (diabet de tip 2) și colesterolul ridicat.

În mod colectiv, cheltuie peste patru trilioane de dolari pentru îngrijirea sănătății, 20 la sută pentru boli legate de alegerile nesănătoase în materie de alimentație, potrivit unui studiu. S-a estimat că pierdem cel puțin 13 ani prin consumul unei diete tipice din SUA.

Acest lucru poate că nu este un șoc dacă ne gândim că, în fiecare an, americanul mediu consumă în total 264 de kilograme de carne de vită, vițel, porc și pui; 123 de kilograme de zahăr și îndulcitori calorici, inclusiv aproximativ 39 de galoane de sucuri carbogazoase; 16 galoane de lapte; și peste 40 de kilograme de brânză, dintre care o parte se află peste cele 46 de felii de pizza pe care le consumăm anual.

Șaptezeci la sută din caloriile noastre provin din alimente procesate, care conțin mii de aditivi alimentari artificiali, mulți dintre ei cunoscuți ca fiind cancerigeni. 

 

Alimentele tradiționale din Hawaii

 

De cealaltă parte a Statelor Unite, în vârful nordic al insulei Big Island din Hawaii, vedem o altă versiune a ingeniozității nativilor, la ferma unde familia lui Scott Harrison cultivă plante indigene de trei generații. Aceasta abundă în produse consumate aici de sute de ani: cartofi dulci, banane, ananas, papaya, mango și fructe de panificație.

La vest, pe insula Oahu, în suburbia Honolulu, Ruth Chang, în vârstă de 95 de ani, pregătește prânzul. 

Demografia lui Chang ar putea fi cea mai longevivă de pe Pământ. Femeile chinezo-americane care trăiesc în Hawaii se bucură de o speranță de viață de aproximativ 90 de ani, iar regimul alimentar al chinezilor americani care trăiesc acolo susține o astfel de longevitate. (Vrei să trăiești mai mult? Influențează-ți genele).

De când asiaticii din sud-est au început să sosească în Hawaii, în urmă cu peste 170 de ani, ca muncitori agricoli, fiecare grup etnic a introdus propriile arome și ingrediente. Chinezii au adus varză cu frunze, produse din soia și ceaiuri. Japonezii, miso și propria lor versiune de tofu. Filipinezii, vârfurile fragede ale multor plante, cum ar fi dovleacul și dovleacul. Această îmbinare de alimente și tehnici de gătit a făcut din Hawaii locul unde se poate experimenta bucătăria asiatică de fuziune, bazată în principal pe plante.

 

Afroamericanii care trăiesc în sudul profund au o lungă tradiție de a mânca alimente de tip zonelor albastre

 

Ceea ce a început ca o dietă vest-africană bazată în mare parte pe plante s-a transformat cu influențe locale ale nativilor americani și europene pentru a produce o bucătărie unică și viu delicioasă. Sondajele dietetice care datează încă din anii 1890 indică faptul că majoritatea alimentelor consumate de afro-americanii din sud erau legume și cereale. În afară de carnea de porc sărată adăugată pentru aromă, produsele animale jucau un rol minor.

În Charleston, Carolina de Sud, bucătarul-istoric BJ Dennis, pregătește o oală de supă de okra. Okra, usturoi, ceapă, fasole cu unt, roșii, cimbru, ardei Scotch bonnet foarte iute și gustul splendid al semințelor de benne (susan) fermentate îmbină aromele Lumii Noi cu cele ale Lumii Vechi. 

Dennis are misiunea de a readuce bucătăria strămoșilor săi cultivatori de orez. Capturați din locuri precum Senegal și Liberia, strămoșii săi au fost aduși în Low Country din Carolina de Sud și Georgia pentru a cultiva orezul Carolina Gold. Datorită expertizei lor, unii dintre africanii înrobiți au avut voie să aibă grădini în care au cultivat alimente de bază africane și ingrediente locale. 

 

Bucătarii îmbină rețetele lumii vechi cu cele ale lumii noi

 

Dieta tradițională vest-africană era alcătuită în principal din verdețuri, legume rădăcinoase, mazăre cu ochi negri, okra, semințe de benne, ierburi și condimente și cereale precum mei; carnea era consumată doar ocazional. Când africanii capturați au fost trimiși în America, plantele și semințele alimentelor din țara lor natală au venit cu ei. Aceștia au intrat în schimburi culturale cu nativii americani, care împărtășeau unele practici agricole și alimente de bază similare; ambii găteau cu porumb, cartofi dulci și soiuri locale de fasole. Rezultatul a fost o bucătărie mixtă și inovatoare.

Pe măsură ce echipa National Geographic a călătorit prin Statele Unite, a descoperit că dietele istorice ale acestor culturi indigene și imigrante sunt interpretate de o nouă gardă de bucătari și pionieri în domeniul alimentar. Pe măsură ce recreează feluri de mâncare tradiționale, ei nu numai că deschid o comoară de geniu culinar în mare parte trecută cu vederea, dar oferă și noi expresii ale dietelor americane standard - ceea ce ne-ar putea ajuta, de fapt, să obținem acei 10 ani în plus. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Lifestyle Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel