Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
46 000 de litri de ulei de măsline, confiscați în Italia. Era contrafăcut și produs cu grave deficiențe de igienă
WhatsApp
Peste 46 de mii de litri de ulei confiscați, 26 de persoane sesizate pentru fraudă comercială și vânzarea de produse neoriginale, 22 de afaceri suspendate și 202 antreprenori amendați pentru abateri administrative, în valoare totala de 189 mii euro.
Ulei de măsline contrafăcut, produs cu grave deficiențe de igienă, 46 de mii de litri confiscate în Italia. Sursa - pexels.com

Acestea sunt cifrele unei campanii de controale în sectorul uleiului, desfășurată de carabinierii NAS (Unitatea de Antialterare și Sănătate), de comun acord cu Ministerul Sănătății.

În total, NAS a efectuat 1.250 de inspecții în lanțul de aprovizionare, constatând deficiențe la 256 de companii și unități comerciale. Sancțiunile administrative vizează curățarea și întreținerea defectuoasă a instalațiilor și zonelor de procesare, neaplicarea procedurilor de trasabilitate și înregistrare a uleiului produs, asociate în unele cazuri cu starea ilegală a morilor. Au fost confiscați litri de ulei neînregistrat sau declarat de calitate superioară.

Scopul campaniei de control a fost apărarea consumatorului și a întregului sector de producție a uleiului de măsline, pentru a identifica și izola eventualii operatori incorecți pentru a proteja antreprenoriatul sănătos al lanțului de producție și distribuție. Verificările vor continua pe parcursul anului 2024 „datorită importanței economice pe care o reprezintă uleiul de măsline extravirgin ca excelență agroalimentară națională”.

 

Verificări NAS în toată Italia

 


Carabinierii NAS au efectuat investigații în toată Italia. După ce a efectuat teste pe o probă de ulei prelevată de la o moară de ulei din provincia Mantua, proprietarul responsabil pentru comercializarea „uleiului din măsline”, etichetându-l ca „ulei de măsline extravirgin”, a fost pus în arest. Mai mult, au fost sechestrați 230 de litri de ulei neconform, în valoare de 1600 de euro.

De asemenea, doi antreprenori din Parma  sunt cercetați pentru infracțiunile de înșelăciune și fals. Primul a vândut  un rezervor care conținea 920 de kilograme de ulei, declarat măsline extravirgin. Acesta a oferit cumpărătorului o certificare de analiză chimică care s-a dovedit a fi falsă în urma rezultatelor de laborator. Al doilea antreprenor a încercat să exporte rezervorul în Albania, la propria fabrică, pentru a utiliza uleiul, declarat ulei de măsline extravirgin, pentru producerea alimentară a „conservelor de pește în ulei”.

De asemenea, proprietarul unei mori de ulei din provincia Viterbo a fost sancționat pentru deținerea a 7.525 kg de măsline, fără nicio informație privind proveniența și trasabilitatea acestora. La o altă moară de ulei din zona Viterbo, NAS a ridicat 1.500 kg. de ulei de măsline fără trasabilitate, scrie fanpage.it.

Într-o moară de ulei din Messina, au fost confiscați 800 de litri de ulei, depozitate în containere anonime, fără indicații referitoare la trasabilitate și origine. O fabrică de îmbuteliere de ulei din provincia Ragusa, care funcționa fără autorizație și în condiții precare de sănătate și igienă, a fost închisă. În cadrul controlului efectuat, au fost ridicate și 1.825 litri de ulei de măsline extravirgin destinate comercializării fără ca trasabilitatea să fi fost corect implementată.

60 de litri de ulei de măsline extravirgin au fost confiscați  la o moară de ulei din provincia Napoli, deoarece producătorul nu avea documente care să garanteze trasabilitatea alimentelor. Împotriva proprietarului morii au fost emise prescripții pentru deficiențe igieno-sanitare și structurale constatate și au fost aplicate amenzi în valoare totală de 2.500 de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel