Afectați de drame, formați în sistemul educațional danez, obișnuiți cu sistemul meritocratic prin care au trecut sau recunoscători pentru oportunitățile oferite de o țară dezvoltată, românii din Danemarca vor să construiască punți între comunitatea daneză și migranții de alte naționalități.
Digi24.ro le dedică un reportaj cestor români curajoși și scoate în evidență ce i-a determinat pe aceștia să facă pasul către politică și cum vor să schimbe locul în care locuiesc.
Narcis George Matache are 31 de ani și candidează pentru postul de consilier regional în regiunea Iutlanda de Nord. Este antreprenor, deține o firmă de publicitate și face și consultanță pentru anumiți politicieni. Unora le scrie discursurile, iar altora anumite inițiative legislative. De asemenea, Narcis este implicat în mai multe ONG-uri acolo unde încearcă să promoveze identitatea europeană.
Plecat dintr-un sat din Vaslui, în 2009 ajungea la studii în Danemarca. Însă abia după trei ani avea să înțeleagă mai bine cum stau lucrurile în țara în care se stabilise.
„În 2012 am descoperit ca aveam drept de vot și ăsta era cel mai bine ascuns secret al Danemarcei. Nimeni nu vorbea despre asta, mulți dintre politicienii danezi nu aveau idee despre asta. După ce am descoperit acest lucru, am început să cred că am o responsabilitate care constă în faptul că și alte persoane trebuie știe că au astfel de drepturi.
În 2013 am condus campania unui candidat tânăr danez, care a început să vorbească și către comunitatea internațională, ceea ce era un moment fără precedent pentru politica din Danemarca.
Mulți dintre migranți au votat pentru prima dată în viața lor, în urma acestei campanii. Până atunci aveau o traumă legată de democrație, pentru că veneau din Estul Europei. Dar aici au avut șansa să privească într-un alt mod cele două concepte: politica și democrația”, a transmis Narcis pentru Digi24.ro.
Ioan Rusu are 38 de ani, este căsătorit, tată a doi copii și venit în Danemarca acum 13 ani. Înainte sa ajungă în țara scandinavă a fost militar. Când a plecat din România și-a dat demisa din MApN. Ulterior, s-a reprofilat și a urmat o școală de agricultură, devenind fermier. În prezent lucrează la o companie care se ocupă cu creșterea porcilor.
Ioan Rusu a povestit pentru Digi24.ro că a decis să candideze pentru consiliul regional după ce a trecut printr-o dramă.
„La începutul acestui an, eu și soția mea am trecut printr-un șoc. Soția mea era însărcinată și, deși celelalte controale nu semnalaseră nimic, ea nu a mai simțit nicio mișcare în burtică. Doctorii au programat-o la naștere pe 4 februarie. Am dus-o la spital pe 2 februarie. Când copilul a fost scos, era deja mort”, a povestit Ioan Rusu, subliniind că sarcina nu a fost monitorizată corect de către medici.
Familia a dat în judecată autoritatea sanitară daneză, iar cazul e în cercetare. „Am făcut o plângere. Copilul mi-a murit cu zile, consider eu. Și medicii au recunoscut că au greșit, în sensul că nu au monitorizat atent sarcina Danielei (soția lui Ioan Rusu). Am depus documentul la dosar”, a spus Ioan Rusu.
După acest episod, românul s-a întrebat ce poate face pentru a schimba lucrurile, iar mai mulți prieteni i-au spus că trebuie să intre în politică.
Roxana Simion are 37 de ani și locuiește de 14 ani în Danemarca. Licențiată la Iași în asistență socială și în Danemarca în pedagogie, Roxana activează în prezent ca educatoare.
„Am ales să fac pasul ăsta din dorința, nu neapărat de a face o schimbare, pentru că sună așa un pic clișeic, dar din dorința de a mă implica și de a face parte din comunitate. Eu sunt obișnuită să fiu activă în comunitatea daneză, iar ani la rând am fost parte din diverse proiecte de voluntariat. M-am hotărât să intru în politică cu gândul de a mă face vizibilă, nu eu ca persoană, ci eu ca reprezentată a minorității din care fac parte.
La ultimele alegeri locale din 2017, doar 3% din cei aleși au fost de alte naționalități. Un număr foarte mic din punctul meu de vedere. De aceea, consider că avem nevoie de mai mulți reprezentanți, iar asta m-a determinat să iau parte la acțiune”, a declarat Roxana pentru Digi24.ro.
„Locuiesc în Danemarca de 14 ani. Nu mă mai văd locuind în România. Merg acasă pentru că acolo îmi sunt părinții și rudele, dar simt așa o distanță între România și eu, din păcate. După atâția ani este greu să o iei de la capăt. Ajungi la o vârstă când îți dorești să construiești, nu să o iei de la capăt. Și pentru mine, ideea să vin în România și să o iau de la capăt, ar fi peste nivelul meu de energie”, a mai spus Roxana.
Continuarea, pe Digi24.ro.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News