Spre comparaţie, un croitor din oraşul Bologna din Italia câştigă 1.500-2.500 de euro net pe lună, conform aceleiaşi surse.
Pe aceeaşi platformă apare, de asemenea, o serie mai largă de anunţuri de angajare la fabrici de textile din Germania. E vorba fie de muncitori necalificaţi pentru procesele de ambalare, fie de operatori bandă. Salariul net variază de la 1.600 la 1.800 de euro pe lună, în funcţie de orele lucrate.
Chiar dacă şi costul vieţii e mai mare în aceste ţări, un salariu la acest nivel poate reprezenta un factor major de atracţie pentru unii oameni, mai ales pentru cei care lucrează în acelaşi domeniu în România.
Industria textilă, de îmbrăcăminte şi încălţăminte a fost mulţi ani un pilon de bază al exporturilor româneşti, precum şi un angajator important.
Treptat însă, odată ce salariul din domeniu a rămas printre cele mai mici din economie nu de puţine ori apropiat de minim, oamenii au migrat. Unii au ales alte sectoare de activitate, în timp ce alţii au plecat peste hotare. La final de 2020, ultimul an pentru care există date publice relevante la nivel de industrie, în sectorul producţiei de îmbrăcăminte, încălţăminte şi textile din România lucrau 143.000 de oameni. Numărul lor era cu 170.000 mai mic decât în 2008, relatează Mediafax.
Conform numărului de aplicări, Germania este cea care ocupă primul loc şi în topul preferinţelor candidaţilor care îşi doresc un job peste hotare. Astfel, pe parcursul anului 2021, joburile cu destinaţia Germania au primit aproximativ 82.000 de aplicaţii. Interesul este mai scăzut, însă, comparativ cu anul 2020, când candidaţii români depuneau peste 100.000 de CV-uri pentru locurile de muncă disponibile în Germania.
Următoarele locuri în topul ţărilor vizate de candidaţii români în 2021, la distanţă mică între ele, dar foarte departe de lider, au fost ocupate de Spania, cu aproximativ 8.800 de aplicări, UK, cu circa 8.600 de aplicări şi Franţa - 8.400 de aplicări. Românii au fost interesaţi şi de ofertele de angajare din Italia, astfel că aceştia au depus aproximativ 6.400 de candidaturi în 2021, precum şi de cele din Danemarca - 3.000 de aplicări.
Dintre cele aproximativ 15.000 de anunţuri de angajare în afara graniţelor României, publicate anul trecut de companii pe o altă platformă, cele mai multe au fost pentru oferte de muncă în domeniul "Construcţii". Astfel, circa 4.250 de oferte de muncă, respectiv 30% din totalul anunţurilor, au vizat candidaţi interesaţi de acest sector, care rămâne, ca şi în anii trecuţi, în topul domeniilor, dacă luăm în calcul numărul de joburi active.
Peste 3.200 de oferte de muncă au fost disponibile în străinătate în domeniul "Servicii de Transport Auto", care păstrează poziţia secundă din 2020, urmat de locurile de muncă din categoria "Fabrici şi Depozite", sector în care au fost active peste 3.100 de anunţuri de angajare.
În primele două luni din 2022, se observă că pe primul loc rămâne în continuare domeniul "Construcţii", urmat de "Fabrici şi Depozite" şi "Servicii de Transport Auto".
Per total, în 2021, românii interesaţi de un loc de muncă în străinătate au depus peste 160.000 de candidaturi pentru joburile disponibile pe OLX, iar cele mai multe au fost îndreptate către domeniul "Fabrici şi Depozite", care a rămas pe primul loc, la fel ca şi în 2020. Astfel, aproximativ 53.000 de aplicaţii au fost înregistrate de categoria "Fabrici şi Depozite", respectiv o treime din totalul candidaturilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News