Carabinierii de la Inspectoratul de Muncă din Vicenza și de la Compania din Bassano del Grappa au denunțat 140 de cetățeni români pentru încasarea nejustificată a venitului de cetățenie, un prejudiciu de peste 460.000 de euro pentru Trezorerie.
La capătul unor investigații complexe și amănunțite, coordonate de Procuratura din Vicenza, carabinierii de la Inspecția Muncii din Vicenza, împreună cu militarii Secției Operaționale a Companiei de Carabinieri din Bassano Del Grappa, au denunțat 140 de cetățeni români pentru că au primit în mod necuvenit venitul de cetățenie.
Ancheta, demarată în vara anului trecut, are la origine două evenimente petrecute în provincia Vicenza, și anume la oficiile poștale din Bassano del Grappa și Rosà, unde mai mulți cetățeni români s-au prezentat pentru a retrage suma lunară a venitului de cetățenie pus la dispoziție de INPS, prezentând ca documente de identitate cartea de identitate românească și o atribuție a codului fiscal emisă de Fisc.
Administratorii oficiilor poștale, bănuind lipsa documentelor italiene, au alertat imediat carabinierii de la secțiile de poliție locale, care, odată ajunși la fața locului, au identificat persoanele sus-menționate și apoi au alertat carabinierii de la Inspectoratul de muncă din Vicenza pentru a începe verificările privind primirea corectă a venitului de cetățenie.
În urma verificărilor s-a constatat că toate persoanele identificate au depus cereri de ajutor indicând ca domiciliu același număr de casă din Torino. Investigațiile ulterioare efectuate de către unitatea de carabinieri de la Inspecția Muncii din Vicenza împreună cu colegii de la Secția Operativă a Companiei din Bassano del Grappa au arătat că această reședință era doar o adresă virtuală, pusă la dispoziție de municipalitatea din Torino pentru solicitanții de azil. După ce au constatat acest lucru, militarii, prin analiza bazelor de date ale INPS, au obținut lista cetățenilor care au depus documente similare prin introducerea adresei menționate mai sus.
Verificările încrucișate ulterioare în bazele de date ale INPS și Inspectoratul de Muncă le-au permis să constate că toate numele furnizate de INPS, pe lângă faptul că au autocertificat o reședință fictivă, nu au fost niciodată rezidente în Italia și nu au lucrat niciodată în Italia. De asemenea, documentația ISEE depusă de suspecți, document esențial pentru cuantificarea venitului de cetățenie, a fost falsificată prin autocertificare.
Astfel, cei 140 de cetățeni români sunt cercetați în stare de libertate pentru încălcarea art. 7, alin. 1 din Decretul-lege 4/2019 convertit în Legea 26/2019 întrucât au întocmit sau folosit documente false ori au atestat lucruri neadevărate în vederea obținerii venitului de cetățenie, obținând astfel în mod necuvenit acest beneficiu, cauzând un prejudiciu în dauna Trezoreriei de peste 460.000 de euro.
Toate cardurile de credit emise pentru retragerea lunară a prestației au fost imediat blocate.
"Trebuie precizat că măsura a fost luată la inițiativa comandamentelor procedurale și că, datorită principiului prezumției de nevinovăție, vinovăția persoanei cercetate în legătură cu acest aspect va fi stabilită definitiv doar în momentul în care se va pronunța o sentință irevocabilă de condamnare sau forme similare", potrivit tviweb.it.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News