Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Zelenski, despre suspendarea de către Rusia a acordului privind exportul de cereale în Marea Neagră: Necesită un răspuns internaţional
WhatsApp
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că suspendarea de către Rusia a acordului privind exportul de cereale în Marea Neagră necesită un răspuns internaţional puternic din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a Grupului celor 20 de economii majore, informează Reuters.
Zelenski insistă că racheta care a lovit Polonia este rusească, în ciuda dezmințirilor din partea NATO, SUA și Poloniei

Într-un mesaj video, preşedintele Zelenski a acuzat Rusia că încearcă să creeze o foamete artificială în Africa, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud. 

Centrul Comun de Coordonare (JCC), responsabil cu supervizarea acordului internaţional privind exporturile de cereale, semnat în vară, a anunţat că pentru ziua de duminică nu a fost aprobată nicio mişcare de nave pentru transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, transmite AFP.

'Nu a fost găsit un acord comun la JCC cu privire la mişcările de ieşire şi de intrare a cargourilor pe 30 octombrie', afirmă Centrul într-un comunicat emis în cursul nopţii, după ce Rusia, invocând un atac cu drone împotriva navelor sale, şi-a suspendat participarea la acordul semnat la 22 iulie la Istanbul.

JCC, care reuneşte delegaţi din Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU la Istanbul, precizează că a fost informat de Rusia despre 'preocupările' acesteia privind 'securitatea cargourilor', pe care le-a transmis delegaţiilor turcă şi ucraineană.

'Coordonatorul ONU pentru Iniţiativa privind cerealele în Marea Neagră, Amir Abdullah, a fost notificat astăzi (29 octombrie) de către delegaţia rusă pe lângă JCC despre preocupările acesteia cu privire la securitatea mişcărilor navelor comerciale', a scris JCC.

'Dl. Abdullah a adus (aceste preocupări) în atenţia delegaţiilor turcă şi ucraineană', adaugă comunicatul.

Ankara nu a reacţionat oficial după acest anunţ.

Turcia nu a fost înştiinţată oficial de Rusia cu privire la retragerea sa din acordul internaţional privind exporturile de cereale, a declarat sâmbătă o sursă de securitate pentru AFP.

'JCC examinează recentele evoluţii, evaluându-le impactul asupra operaţiunilor şi discută despre viitoare etape', a indicat sursa.

Nouă nave au putut trece sâmbătă prin coridorul maritim din Marea Neagră şi 'mai mult de zece' sunt pregătite să o facă, în cele două sensuri, precizează JCC.

Acordul de la Istanbul prevede în special inspectarea navelor comerciale care trec prin Strâmtoarea Bosfor în cele două sensuri, fără şi cu încărcătură, de către cinci echipe compuse din doi inspectori ruşi, doi ucraineni, doi turci şi doi delegaţi ai ONU.

Acordul, intrat în vigoare la 1 august, a permis exportarea din porturile ucrainene a peste 9 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole, potrivit JCC, care a numărat în această săptămână, în largul Istanbulului, peste 170 de nave care aşteptau să fie inspectate.

 

Vezi și:

 

România a exportat peste 5 milioane de tone de cereale ucrainene

 

România a exportat peste cinci milioane de tone de cereale din Ucraina prin teritoriul său de la 24 februarie, când a început invazia Rusiei în Ucraina, care a dus la blocarea porturilor ucrainene, potrivit ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu.

"Din februarie, România a facilitat tranzitul a peste 5,2 milioane de tone de cereale pe teritoriul său", a anunțat ministrul într-un mesaj postat pe contul său de Twitter și preluat luni de publicația G4Media.

De când a început războiul, exportatorii ucraineni de cereale au folosit portul românesc Constanța de la Marea Neagră și alte porturi românești de pe Dunăre pentru a-și duce cerealele la destinație.

 

România a renovat șinele de cale ferată pentru a facilita transportul de cereale din Ucraina

 

 

Pentru a face față acestui volum suplimentar de mărfuri care îi tranzitează teritoriul, România a renovat șinele de cale ferată inutilizabile și a simplificat procesele birocratice la frontierele sale, unde camioanele încărcate cu mărfuri ucrainene continuă să stea la coadă pe kilometri întregi în fiecare zi.

Controlul Rusiei pe timp de război asupra Mării Negre a împiedicat luni de zile Ucraina să folosească porturile sale pentru a-și exporta produsele.

 

Ucraina este unul dintre principalii producători de cereale din lume

 

În iulie anul trecut, un acord al comunității internaționale cu Rusia a făcut posibilă reluarea exporturilor ucrainene din principalul său port, Odessa.

Ucraina este unul dintre principalii producători de cereale din lume, iar exporturile sale sunt vitale pentru securitatea alimentară a multor țări din întreaga lume, în special din Africa.

 

Bogdan Aurescu: Black Sea Grain Initiative trebuie extinsă

 

„De Ziua Mondială a Alimentaţiei, reafirm angajamentul României de a continua să reducă impactul războiului din Ucraina asupra securităţii alimentare la nivel mondial.

Începând cu luna februarie, România a facilitat tranzitul a mai mult 5,2 milioane de tone de cereale ucrainene pe teritoriul românesc.

Solicităm extinderea Black Sea Grain Initiative”, a fost mesajul postat de Bogdan Aurescu, duminică, pe contul său de Twitter.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel