'O situaţie foarte gravă se menţine în regiunile Doneţk şi Lugansk', în bazinul industrial Donbass, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic.
'Cea mai dificilă este în apropiere de Bahmut, ca în zilele precedente. Încă ne menţinem poziţiile', a adăugat el. Forţele separatiste susţinute de Rusia în regiunea Doneţk din Ucraina au declarat joi că au cucerit două sate din apropiere, Opitne şi Ivangrad.
De mai multe săptămâni, trupele ruse bombardează Bahmut, un oraş care avea cândva 70.000 de locuitori, în speranţa de a-l ocupa. La aproximativ cincisprezece kilometri de Bahmut, în Ceasiv Iar, jurnalişti ai agenţiei France Presse au discutat cu un soldat care tocmai se întorsese din prima linie a frontului în această regiune.
'Zile întregi, n-am dormit, n-am mâncat, n-am băut nimic, în afară de cafea', a povestit acest soldat în vârstă de 50 de ani din brigada 93, zis şi Poliak. 'Din cei 13 băieţi din grupul meu, am pierdut doi soldaţi şi cinci au fost evacuaţi', a continuat acest soldat, uşor rănit de schije şi dând semne de epuizare.
'Este viaţa noastră acum, vom face totul pentru ţara noastră', a mai spus el, aproape în pragul lacrimilor. De săptămâni întregi, trupele ucrainene eliberează zone largi de teritoriu în sudul şi estul Ucrainei, reaminteşte AFP, titrează Agerpres.
Oficialii ucraineni au îndemnat Crucea Roșie să efectueze o misiune într-o tabără de prizonieri notorie din estul țării ocupat de Rusia.
Șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andriy Yermak, a cerut ca Crucea Roșie (CICR) să viziteze închisoarea Olenivka din Donețk în termen de trei zile.
"Nu putem pierde mai mult timp. Sunt în joc vieți omenești", a scris el pe Twitter.
Luna trecută, Crucea Roșie a încercat să obțină acces în lagăr, dar a declarat că a fost refuzată de autoritățile ruse.
Închisoarea Olenivka se află sub controlul autorităților susținute de Rusia în Donețk din 2014, iar condițiile ar fi extrem de proaste.
În iulie, zeci de prizonieri ucraineni au fost uciși în explozii în tabără, pe care ambele părți și le-au atribuit reciproc. Kievul a declarat că închisoarea a fost ținta Rusiei pentru a distruge dovezile de tortură și ucidere, în timp ce Moscova a dat vina pe rachetele ucrainene. Totuși, fără o anchetă independentă, adevărul rămâne necunoscut.
Printre cei reținuți la fața locului se numără membri ai batalionului Azov, care au fost ultimii apărători ai orașului Mariupol și pe care Rusia a încercat să îi prezinte drept neonaziști și criminali de război.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News