Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Zelenski este la granița României. Summitul CPE 2023 de la Bulboaca a reunit aproape 50 de lideri europeni
WhatsApp
Aproape 50 de lideri europeni s-ai reunit, azi, 1 iunie, în Republica Moldova. Spaţiul aerian al ţării va fi protejat de NATO pe durata Summitului Comunității Politice Europene (CPE) de la Bulboaca.
Zelenscki este la granița României. Summitul CPE 2023 de la Bulboaca a reunit aproape 50 de lideri europeni

Printre oaspeţii de seamă sosiţi deja în Moldova se află preşedintele Franţei Emmanuel Macron, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, șeful politicii externe și de securitate al UE, Josep Borell. 

Delegația în frunte cu președintele Volodimir Zelenski poartă dialog cu reprezentanții R. Moldova, printre care premierul Dorin Recean.

„Mulțumesc Republicii Moldova și suntem fericiți să ne aflăm umăr la umăr. Le mulțumesc moldovenilor pentru primirea refugiaților ucraineni, după războiul pornit de Rusia. Am vorbit despre un pachet de sprijin foarte important și despre o formulă de pace pe care a menționat-o doamna președinte. Suntem într-o perioadă în care organizăm un summit. Formula de pace depinde de foarte multe lucruri, de aceea acum nu am stabilit prea multe detalii cu privire la data summitului”, a declarat președintele Ucrainei. Întrebat cât de departe poate ajunge ofensiva, acesta a precizat: „Până la victoria noastră, până în momentul în care vom câștiga sau dacă Rusia va opri războiul mai devreme. Până vor pleca pe teritoriile lor independente de pe teritoriul nostru, acesta este răspunsul”.

La  Summitului Comunității Politice Europene (CPE) de la Bulboaca participă și președintele Klaus Iohannis. „De la București în Republica Moldova cu Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru o întâlnire importantă a familiei europene, unită în jurul valorilor sale. Este un moment oportun pentru a arăta că Republica Moldova nu este singură și UE este alături de cetățenii din Republica Moldova în realizarea aspirațiilor lor europene îndreptățite”, a transmis Iohannis pe Twitter.

 

Cerul Moldovei, monitorizat de NATO

 

NATO va monitoriza cerul Moldovei în timp ce aproape 50 de lideri europeni participă la un summit în apropierea graniţelor Ucrainei, pentru a-şi arăta sprijinul pentru ambele ţări, în timp ce Kievul pregăteşte o contraofensivă împotriva invaziei Rusiei, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

Întâlnirea celor 27 de state membre ale UE şi a altor 20 de ţări europene la un castel situat în adâncul ţinutului viticol moldovenesc, la doar 20 km de teritoriul ucrainean, reprezintă o provocare în materie de securitate şi organizare pentru o ţară vecină.

Avioanele de supraveghere ale Sistemului NATO de avertizare şi control aerian (AWACS) vor supraveghea cerul deasupra locului de desfăşurare a summitului până vineri, a precizat alianţa într-un comunicat.

Resturi de rachete provenite din războiul din Ucraina au fost găsite în Moldova de mai multe ori de la invadarea Rusiei în urmă cu 15 luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel