Există însă diferențe între ele, una fiind modelul special care este așezat sub formă de coroană. De asemenea, textura kozunak devine stratificată, ceea ce se reflectă cel mai delicios în gustul lui. Amintiți-vă că în timpul procesului de gătit este important să nu vă grăbiți și să lăsați aluatul să crească bine. Atunci kozunakul bulgar cu siguranță va face furori printre rude și oaspeții de la masa dumneavoastră de Paște.
- 10 ouă
- 5 gălbenușuri
- 200 ml smântână cu 20% grăsime
- 100 ml lapte
- 350 g unt
- 100 ml ulei vegetal
- 2 kg făină
- 500 g zahăr brun fin
- 50 g zahăr vanilat
- 150 g migdale/nuci tocate
- 60 g drojdie proaspătă
- 1 lingură sare.
Pentru a face aluatul de kozonak, sfărâmăm drojdia și o dizolvăm în lapte cald (37°C) cu un praf de zahăr. Când drojdia este spumoasă se bat într-un bol mare patru ouă cu smântâna, se adaugă 150 g zahăr, sare și 200 g făină cernută, se amestecă cu drojdia, se acoperă și se lasă la loc călduț aproximativ o oră și jumătate.
Se bat gălbenușurile cu ouăle rămase și zahărul, se amestecă cu aluatul și cu 1200 g de făină și apoi se frământă. Acoperiți și lăsați timp de două ore să se odihnească. Scoateți untul din frigider.
Făina rămasă se cerne împreună cu zahărul vanilat și se frământă cu aluatul care a stat la odihnit, întinzând și adunând. Aluatul trebuie să capete o consistență uniformă.
Turnați uleiul vegetal într-un castron și scufundați-vă mâinile în el, continuați să frământați aluatul până când uleiul se scurge. Apoi frământați untul moale puțin câte puțin, frământați timp de 10 minute. Apoi bateți aluatul pe suprafața de lucru (de 50 de ori). Formați o minge din aluat.
Puneți aluatul de kozonak într-o oală sau lighean curat, acoperiți și lăsați să crească timp de 5 ore, apoi amestecați nucile în aluat, împărțiți-l în 3 părți, întindeți fiecare într-un garou.
Țesiți o împletitură din mănunchiuri și așezați-o într-o formă rotundă cu o gaură în mijloc. Lasă să se odihnească 30 de minute. Ungeți cu gălbenușul de ou amestecat cu unt topit și coaceți kozonakul la 180°C timp de 35-40 de minute.
Probabil cea mai bună și simplă rețetă de croissant. Nu vei mai cumpăra niciodată de la patiserie!
Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News