Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Votul de trei zile în Diaspora, RESPINS de PSD. Ultimă oră
WhatsApp
Comisia juridică a Senatului a adoptat, marți, raport de respingere pe ordonanța de urgență privind alegerile anticipate. Legea prevedea și posibilitatea ca Diaspora să voteze timp de trei zile. 

Raportul de respingere a ordonanței de urgență care reglementează alegerile anticipate a fost adoptat cu opt voturi „pentru” și trei „contra”.

Biroul permanent al Senatului a decis, luni, ca ordonanța de urgență care reglementează alegerile anticipate să fie dezbătută marți în comisiile de specialitate în procedură de urgență.

„E repartizată la comisia juridică şi alte comisii de specialitate, e sesizată în fond. Termenul este ziua de mâine (marți - n.r.). Vom vedea în funcţie de decizia comitetului liderilor când se face primul plen la care vom avea această ordonanţă de urgenţă”, afirma președintele interimar al Senatului, Titus Corlățean.

Senatorul PSD a adăugat că sunt probleme grave în actul normativ, iar comisia juridică trebuie să dezbată rapid aceste chestiuni: „Pentru că este o ordonanţă care ridică nişte probleme cel puţin din punctul de vedere al celor care sunt jurişti, probleme foarte grave şi atunci avem nevoie de urgenţă comisia juridică să dezbată asupra acestor probleme”.

Premierul desemnat Ludovic Orban spunea că parlamentarii nemulțumiți de ordonanța de urgență privind alegerile anticipate poate fi modificată atunci când intră în procedură legislativă, însă aleșii nu pot respinge din start actul normativ.

Ordonanţa de urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată pe 3 ianuarie, fără avizele Consiliului Legislativ.

Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora, dublarea numărului de parlamentari de diaspora.

De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent.

În plus, alegătorii pot vota oriunde se află în ţară la alegerile parlamentare. Ordonanţa de urgenţă pentru alegerile anticipate a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial, după ce mai întai a ajuns la Senat, potrivit Mediafax.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel