Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum au votat românii din străinătate la alegeri: PSD-PNL, procent la jumătate față de votul din țară. Alianţa Dreapta Unită și AUR, locurile 2 și 3
WhatsApp
Rezultatul parțial al alegerilor europarlamentare în diaspora arată că românii din străinătate au votat într-un procent mult mai mic candidații alianței PSD-PNL, în comparație cu cei din țară. Locurile 2 și 3 sunt ocupate de ADU și AUR, una din surprize fiind reprezentată de partidul SOS România.
Vot în străinătate (Foto: Ambasada României în Germania)

La alegerile europarlamentare, după numărarea a peste 98,8% dintre voturile din secțiile organizate străinătate, Alianţa PSD-PNL a obținut 21,33% (44358 voturi), Alianţa Dreapta Unită a strâns 16,3% (33901 voturi), iar AUR a primit 14,54% (30243 voturi).

Pe locul al patrulea se află SOS România, cu 13,58% (28258 voturi), urmată de Reînnoim Proiectul European al României - REPER, cu 9,7% (20176 voturi), Diaspora Unită, cu 7,08% (14731 voturi), Nicu Ştefănuţă, cu 5,93% (12350 voturi) și Vlad Gheorghe, cu 5,15% (10711 voturi).

În total, au fost 215.994 voturi exprimate. 

Cum s-a votat în țară la europarlamentare

Potrivit rezultatelor sondajului exit-poll Curs-Avangarde, în țară, Alianța PSD-PNL a obținut 53% dintre voturile exprimate pentru alegerile europarlamentare, fiind urmată de AUR (15%), Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) cu 11%, UDMR 5%, SOS România 4%, REPER 3% și PPUSL 2%. 

Procesul de vot în străinătate a început sâmbătă în Noua Zeelandă, la ora 22:00, ora României, și s-a încheiat luni, la ora 8:00, pe coasta de vest a Statelor Unite și Canadei.

Votarea în străinătate s-a încheiat în toate cele 915 secții

 

Votarea în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European s-a încheiat în toate cele 915 secţii de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate, a informat luni instituţia într-un comunicat de presă.

La ora României 08:00, votarea s-a încheiat în secţiile de votare organizate în Vancouver, Canada şi pe coasta de Vest a SUA (Los Angeles, Anaheim, San Diego, Sacramento, San Francisco, Las Vegas, Phoenix, Portland, Seattle).

Procesul electoral în străinătate a decurs în condiţii normale, fără să fie necesară prelungirea programului de vot în nicio secţie.

Ministerul Afacerilor Externe a mulţumit tuturor persoanelor implicate în organizarea şi desfăşurarea procesului electoral, membrilor personalului misiunilor externe ale României şi din Centrala MAE, cetăţenilor români, membrilor comunităţilor româneşti din afara ţării, precum şi reprezentanţilor partidelor politice, care au sprijinit organizarea şi desfăşurarea procesului de vot prin participarea în calitate de membri în cadrul birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate şi implicarea în campaniile de informare şi în toate demersurile de organizare a acestui scrutin electoral în afara ţării.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe a adresat mulţumiri instituţiilor şi autorităţilor partenere în organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024. 

 

----------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel