„Asistăm la curajul poporului Ucrainei, care a îndurat acest război dezlănțuit împotriva lor de către Federația Rusă. Bărbați și femei curajoși luptă pentru păstrarea democrației și a autoguvernării. De la Volodimir Zelenski, cel care a sfidat politica şi a fost ales președinte democratic al Ucrainei la bărbatul care, cu lacrimi în ochi, își ia rămas bun de la familie pentru a lupta pentru țara lui, toată ţara s-a ridicat şi a pornit la luptă!”.
Volodymir @ZelenskyyUa was nominated for the Nobel Peace Prize. pic.twitter.com/Q8G6qDwWdG
— NEXTA (@nexta_tv) March 17, 2022
În scrisoare, membrii Comitetului Nobel sunt rugați să redeschidă procedura de nominalizare pentru Premiul Nobel, aceasta fiind acum deja închisă, informează Observator.
„Distinși membri ai Comitetului Nobel, în lumina evenimentelor fără precedent din punct de vedere istoric, solicităm respectuos Comitetului pentru Premiul Nobel pentru Pace să redeschidă și să reconsidere procedura de nominalizare pentru Premiul Nobel pentru Pace din 2022.
Lumea este șocată de imaginile care vin din Ucraina. Milioane de familii trăiesc acum în frică, casele și mijloacele de trai fiind amenințate de bombardamente și de o armată invadatoare. Suntem martori ai curajului poporului ucrainean care rezistă acestui război purtat împotriva sa de către Federația Rusă. (...) Credem că e timpul să arătăm ucrainenilor că lumea e de partea lor, de aceea vă rugăm să luaţi în considerare redeschiderea şi prelungirea perioadei de nominalizare până la 31 martie 2022 pentru a putea nominaliza pe preşedintele Ucrainei Volodomir Zelenski şi poporul ucrainean”, se arată în scrisoare.
Un fost ministru de externe rus, Andrei Kozârev, a declarat joi pentru Fox News Digital că Rusia trebuie să revină la "normele internaţionale" înainte de a avea loc discuţii şi relaţii semnificative.
Kozârev, care a fost ministru de externe al Rusiei în perioada 1990-1996, susţine că Vestul şi Rusia vor rămâne în dezacord până când "liderii ruşi vor începe să se comporte în conformitate cu normele internaţionale".
"Cred că atunci când Rusia va reveni la respectarea normelor internaţionale - iar suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei fac parte din aceste norme - până când vor dovedi că sunt capabili să respecte aceste norme, atât pe plan intern, mă refer la un minim de drepturi ale omului, respectarea libertăţii presei, cât şi în politica lor externă...până atunci, nu există înţelegere, iar sancţiunile ar trebui să rămână în vigoare'', a spus el.
Kozârev a avertizat că obiectivele Rusiei includ toată Europa de Est, cu intenţia de "a ataca, de a face presiuni, de a intimida alte state, inclusiv membri ai NATO".
Dar şi discuţiile cu Rusia se vor dovedi dificile, deoarece Rusia practică ceea ce Kozârev a numit "diplomaţia înşelăciunii".
"Este un discurs plin de minciuni, să ştiţi", a spus el. "Este incredibil."
Kozârev a vorbit pe larg despre relaţia sa profesională cu adjunctul său de atunci şi actualul ministru de externe Serghei Lavrov, care a preluat funcţia în 2004 şi "s-a schimbat drastic" de la primele sale zile la minister.
"El a fost, ştiţi, fratele meu în acest efort", a mărturisit el, acuzându-l pe Lavrov de "degradare" morală şi profesională. "Îmi împărtăşea viziunile - altfel nu l-aş fi pus în această poziţie şi nu am fi lucrat împreună".
"Nu ştiu de ce face asta", a adăugat Kozârev. "A fost un diplomat bun şi un om bun...a fost prietenul meu."
"Am făcut tot ce am putut pentru a stabili cele mai bune relaţii acolo unde Rusia îşi are locul - cu Europa şi Statele Unite, cele mai dezvoltate şi democratice ţări. Am vrut să fiu în acel club".
El a regretat faptul că Rusia "a pierdut iniţiativa" în ceea ce priveşte democraţia, care, a subliniat el, "trebuie apărată în fiecare zi".
Kozârev l-a învinuit în mare parte pe preşedintele Vladimir Putin, despre care a spus că "nu are habar de lumea din afara biroului său de la Kremlin" sau "a buncărului său de sub pământ unde se ascunde de COVID şi probabil acum de bombe nucleare".
"Habar nu are", a spus Kozârev râzând. "A subestimat Ucraina, a crezut că nu există o naţiune ca Ucraina, şi, desigur, că nu se va opune agresiunii ruseşti. A crezut că nu există unitate în Occident...a subestimat Europa în acelaşi mod".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News