"Preşedintele Putin a exprimat intenţia de a continua fără compromis ofensiva contra naţionaliştilor din Ucraina", a comunicat Preşedinţia Rusiei. "Vladimir Putin şi-a exprimat dezacordul faţă de discursul de miercuri seară al preşedintelui Emmanuel Macron şi a avertizat că ar putea introduce solicitări suplimentare în privinţa Ucrainei", a precizat Kremlinul.
Palatul Elysée a anunţat că Emmanuel Macron a vorbit joi dimineaţă cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi cu cel al Ucrainei, Volodimir Zelenski. Potrivit Preşedinţiei Franţei, Vladimir Putin l-a sunat pe Emmanuel Macron.
Administraţia Vladimir Putin cere statut de neutralitate militară pentru Ucraina, demilitarizarea şi "denazificarea" ţării. Alianţa Nord-Atlantică a refuzat cererea Rusiei de a garanta că nu va va fi admisă Ucraina, subliniind că fiecare naţiune trebuie să aibă dreptul la propriile politici strategice. Totuşi, NATO a comunicat că nu există în momentul de faţă un plan de admitere a Ucrainei pe termen scurt.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a exprimat solidaritate, miercuri seară, cu poporul ucrainean şi cu aliaţii din cadrul NATO, dar a subliniat că Occidentul nu este în război cu Rusia. "Îi adresez preşedintelui Volodimir Zelenski susţinerea fraternă a Franţei, în contextul în care trupele ruse asediază cele mai importante oraşe ucrainene şi sunt sute de mii de refugiaţi fugiţi în ţările vecine. Comunitatea internaţională şi-a demonstrat unitatea. În această după-amiază, Adunarea Generală ONU a condamnat această agresiune", a declarat miercuri seară Emmanuel Macron, într-un discurs televizat. Preşedintele Vladimir Putin "a ales singur şi în mod deliberat războiul. Nu există trupe sau baze militare NATO în Ucraina. Rusia nu este agresată, ea este agresorul. Acest război este rezultatul unui spirit revanşard, născut din interpretarea revizionistă a istoriei Europei", a adăugat Emmanuel Macron, potrivit Mediafax.
Avansul forţelor ruse către capitala ucraineană Kiev a înregistrat puţine progrese în ultimele trei zile, iar oraşele Harkov, Cernigău şi Mariupol rămân în mâinile ucrainenilor, potrivit serviciilor de informaţii britanice, relatează joi Reuters.
''Principala parte a coloanei ruse lungi care avansează spre Kiev rămâne la 30 de kilometri de centrul oraşului, fiind ţinută în loc de rezistenţa ucraineană înverşunată, de defecţiuni mecanice şi de blocaje'', a anunţat Ministerul Apărării britanic într-o actualizare a datelor primite de la serviciile de informaţii.
''Coloana a făcut puţine progrese vizibile în ultimele trei zile. În pofida bombardamentului rus dur, oraşele Harkov, Cernigău şi Mariupol rămân în mâinile ucrainenilor. Unele forţe ruse au intrat în oraşul Herson, dar situaţia militară rămâne neclară'', adaugă ministerul.
''Ministerul Apărării rus a fost nevoit să recunoască faptul că 498 de soldaţi ruşi au fost deja ucişi şi 1.597 răniţi în războiul lui Putin. Numărul real al celor ucişi sau răniţi aproape sigur va fi considerabil mai mare şi va continua să crească'', a mai menţionat Ministerul Apărării de la Londra, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News