Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Vladimir Putin instituie legea marţială în cele patru regiuni ale Ucrainei ocupate de Rusia
WhatsApp
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat, miercuri, instituirea legii marţiale în patru regiuni ale Ucrainei ocupate de Rusia, pe care Moscova le-a revendicat drept teritoriu propriu, în luna septembrie.

În declaraţii televizate, rostite în faţa membrilor Consiliului său de Securitate, Putin a cerut, totodată, guvernului, să înfiinţeze un consiliu special de coordonare, condus de premierul Mihail Mişustin, pentru a lucra cu regiunile Rusiei în scopul consolidării efortului de război al Moscovei în Ucraina.

Aceste demersuri, adoptate la aproape opt luni de la începerea războiului, marchează cea mai recentă escaladare a conflictului, din partea lui Putin, pentru a contracara o serie de înfrângeri majore pe câmpul de luptă, în faţa forţelor ucrainene, începând din septembrie.

Vladimir Putin instituie legea marţială în cele patru regiuni ale Ucrainei ocupate de Rusia

 

Anunţul privind aceste măsuri survine în aceeaşi zi în care oficialii instalaţi de Rusia în Herson - una dintre cele patru regiuni ocupate - au îndemnat civilii să părăsească unele zone cât mai curând posibil, în aşteptarea unui atac ucrainean iminent. Putin a precizat că măsurile pe care le le-a ordonat vor creşte stabilitatea economiei, a industriei şi producţia în sprijinul a ceea ce Rusia numeşte o operaţiune militară specială.

"Lucrăm, la soluţionarea unor sarcini foarte complexe, la scară largă, pentru a asigura un viitor de bază pentru Rusia, viitorul poporului nostru", a spus Vladimir Putin, potrivit Reuters.

Ministru de externe, demis pentru că a votat împotriva anexărilor din Ucraina de către Rusia

 

Preşedintele Madagascarului l-a demis pe ministrul de externe pentru că a votat la ONU în favoarea condamnării referendumurilor organizate de Rusia pentru a anexa patru regiuni parţial ocupate din Ucraina, au declarat două surse din cadrul cancelariei prezidenţiale, citează Reuters.

Miercurea trecută, Adunarea Generală a ONU a votat cu o majoritate covârşitoare pentru a condamna ceea ce a spus că este "tentativa de anexare ilegală" a celor patru regiuni din Ucraina de către Rusia şi a cerut tuturor ţărilor să nu recunoască acest demers.

Dintre cei 193 de membri ai Adunării Generale, 143 de ţări au votat în sprijinul unei rezoluţii care a reafirmat, de asemenea, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional. Doi oficiali de rang înalt din cadrul cancelariei preşedintelui Andriy Rajoelina au declarat pentru Reuters că ministrul Richard Randriamandrato a fost demis pentru că a fost unul dintre cei care au votat în favoarea rezoluţiei. Invazia Ucrainei de către Rusia anul acesta a pus multe ţări africane într-o poziţie diplomatică incomodă.

Multe dintre state au o istorie complicată a relaţiilor cu Occidentul şi cu fosta Uniune Sovietică, precum şi legături economice importante cu Rusia, evitând în mare măsură să afişeze poziţii în privinţa acestui război, frustrând unele naţiuni occidentale. Până săptămâna trecută, Madagascarul s-a abţinut mereu la diferitele voturi privind rezoluţiile legate de criza din Ucraina. Guvernul a vorbit despre neutralitate şi nealiniere pe această temă. Randriamandrato a refuzat să comenteze.

Optsprezece dintre cele 35 de ţări care s-au abţinut la votul de săptămâna trecută au fost africane. Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Siria şi Nicaragua au votat împotriva rezoluţiei, potrivit Reuters, titrează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp

TOP CELE MAI CITITE STIRI

Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DCNews.ro
20 Martie 2023, 19:00
Spectacola.ro
20 Martie 2023, 17:34
RadioDCNews.ro
20 Martie 2023, 17:07
DefenseRomania.ro
28 feb 2023, 22:35
Astrosens.ro
18 Martie 2023, 07:32
DCBusiness.ro
20 Martie 2023, 17:00
DCBusiness.ro
20 Martie 2023, 17:00
DCMedical.ro
20 Martie 2023, 16:38
Astrosens.ro
18 Martie 2023, 07:32
Spectacola.ro
20 Martie 2023, 17:34
DefenseRomania.ro
28 feb 2023, 22:35
RadioDCNews.ro
20 Martie 2023, 17:07
DCNews.ro
20 Martie 2023, 19:00
DCMedical.ro
20 Martie 2023, 16:38