„Noi dorim, suntem pregătiţi să restabilim complet relaţiile noastre cu Ucraina, dar nu putem face acest lucru în mod unilateral”, a declarat preşedintele rus în faţa presei la Vladivostok, unde a participat la un summit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.
Putin a adăugat că victoria zdrobitoare a lui Volodimir Zelenski, un novice în politică, ales cu peste 73% din voturi în al doilea tur de scrutin, simbolizează 'eşecul total al politicii lui (Petro) Poroşenko', preşedintele în exerciţiu ucrainean.
Poroşenko este susţinătorul unei linii dure faţă de Rusia, cu care Ucraina a rupt aproape toate legăturile de la venirea sa la putere în 2014, ca urmare a anexării de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea şi apoi a unui război în estul Ucrainei cu separatişti proruşi, soldat cu aproape 13.000 morţi până în prezent.
De cealaltă parte, Volodimir Zelenski s-a declarat dispus să discute cu Vladimir Putin şi a promis să 'relanseze' acordurile de pace de la Minsk pentru a găsi o soluţie la conflict.
La solicitarea presei, Vladimir Putin a reacţionat de asemenea la decretul semnat de el miercuri prin care facilitează acordarea naţionalităţii ruse locuitorilor din regiunile separatiste proruse din estul Ucrainei (Doneţk şi Lugansk), măsură condamnată de către Kiev şi numeroase ţări occidentale.
„Este straniu că această decizie provoacă reacţii negative. Polonia eliberează astfel de paşapoarte pentru polonezi, România pentru români, Ungaria pentru maghiari. Prin ce ruşii sunt mai răi decât polonezii, românii sau ungurii?”, s-a întrebat retoric Putin.
„Mai ales că aceşti oameni (locuitorii regiunilor separatiste) sunt privaţi de drepturile lor cele mai fundamentale”, a adăugat el.
Germania şi Franţa au condamnat joi într-un comunicat decretul lui Putin, apreciind că acesta „contravine spiritului şi obiectivelor acordurilor de la Minsk”.
De asemenea, Uniunea Europeană a acuzat joi Rusia de „exacerbarea” tensiunilor cu Kievul, după anunţul că Moscova ar facilita acordarea de paşapoarte ruseşti pentru locuitorii din estul Ucrainei, potrivit unui comunicat. Este vorba de un 'nou atac la suveranitatea Ucrainei din partea Rusiei', a condamnat demersul Kremlinului şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News