Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Violeta, cerșetoarea româncă ce a "îngenuncheat" Elveția la CEDO, la un pas să schimbe legea europeană
WhatsApp
După ce Elveţia a fost condamnată de CEDO să plătească daune morale unei românce pentru că a amendat-o și închis-o pentru cerşetorie, Violeta și Avocata ei, Dina Bazarbachi, au fost la un pas de a schimba întreag legislație. Din păcate, Curtea Federală decide că recursul împotriva legii privind cerșetoria la Geneva este inadmisibil, fiind declarat cu 24 de ore prea târziu.
Cerșetoare românca (Foto ILUSTRATIV: pixabay)

Având în vedere întârzierea, Curtea Federală nu a preluat cauza. Aplicarea legii de la Geneva, contestată de cerșetoarea româncă și avocata ei, Dina Bazarbachi, este încă complexă.

Citește și: Elveția, obligată de CEDO să plătească daune unei cerșetoare din România 

O româncă, condamnată la Geneva pentru cerșetorie, și avocata ei, Dina Bazarbachi, au avut termen până la 14 septembrie pentru a depune la Tribunalul Federal un recurs împotriva noii legi de la Geneva privind cerșetoria. Aceștia au făcut acest lucru la 15 septembrie. "(...) recursul (...) este tardiv și, în consecință, inadmisibil", a decis Mon-Repos într-o decizie din 30 septembrie. TF a continuat: "Cauza fiind soluționată, cererea de efect suspensiv atașată recursului este lipsită de obiect. Întrucât concluziile recursului sunt de la bun început sortite eșecului, nu se poate acorda asistență judiciară. Având în vedere situația personală a recurentului, se va renunța la cheltuielile de judecată, potrivit Le Temps.

Recurenta, o femeie româncă din comunitatea romă, fusese amendată cu 500 de franci pentru cerșetorie în spațiul public din Geneva, ceea ce era total interzis de fostul articol 11A din legea penală din Geneva. Când nu a reușit să plătească amenda, pedeapsa a fost transformată în cinci zile de detenție.

Violeta, cerșetoarea româncă ce a „îngenuncheat“ Elveția la CEDO, la un pas să schimbe legea europeană

 

Dar Dina Bazarbachi a reușit să obțină o suspendare răsunătoare a acestui articol 11A în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, la 19 ianuarie 2021. Câteva săptămâni mai târziu, în martie, PLR Geneva a prezentat un nou proiect de lege, adoptat în decembrie 2021, care pedepsește cerșetoria atunci când este organizată, când deranjează publicul sau când are loc în "imediata vecinătate" a locurilor publice, cum ar fi stațiile de autobuz, magazinele, zonele turistice etc.

Și în acest caz, Dina Bazarbachi și clienta sa au făcut apel la Curtea Constituțională a Cantonului Geneva. La 28 iulie, Curtea a decis că noua lege este compatibilă cu hotărârea CEDO. Această decizie a fost cea pe care avocata și clientul său au dorit să o conteste în fața Curții Federale. Cu toate acestea, rămâne totuși problema aplicării legislației, care este dificilă și adesea supusă interpretării de către poliție.

Curtea Constituțională a cantonului recunoscuse, de fapt, că cerșetorii puteau profita de dispozițiile care îi scuteau de pedeapsă (stare de necesitate licită, stare de necesitate scuzabilă), în timp ce poliția cantonală și municipală putea, de asemenea, să renunțe la urmărirea penală în cazul în care "vinovăția autorului și consecințele faptei sale sunt de mică importanță".

Potrivit presei elvețiene tânăra cerșetoare, Violeta Sibianca Lăcătuș, născută în 1992  ar fi ajuns în 2011 în Geneva, unde  a fost amendată de mai multe ori pentru cerșetorie, prima dată cu 93 de euro. A mai primit ulterior încă 8 amenzi, până când, în 2014 a fost sancționată cu amenda cumulată de aproape 500 de euro. A depus recursuri și a făcut chiar apel la Curtea Federală a Elveției, apel respins în 2015, când a fost și încarcerată pentru 5 zile (se întâmpla în martie 2015).

Femeia care a câștigat la CEDO s-a reîntors în România

 

Potrivit surselor Bistrița Express tânăra este  din Pintic, comuna Teaca, unde s-a reîntors după periplul din anii petrecuți prin Elveția. Bizar este că în localitate trăiesc două tinere cu același nume: Sibianca Lăcătuș și Sibianca Violeta Lăcătuș, una născută în 1983 , cealaltă în 1992 și ambele au fost plecate în Elveția. Cea care a câștigat procesul cu statul elvețian s-a întors de ceva vreme în comuna natală și apare în evidențele Primăriei Teaca cu cereri pe 2019 și 2020 pentru ajutoare de încălzire, informație confirmată pentru Bistrița Express de primarul Iustian Muntean.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel