Mii de ghirlande și luminițe sunt atârnate pe străzile vieneze. Gerul parcă se simte altfel decât în afara spațiului Schengen, chiar dacă și pe jos este noroi, fiindcă sunt lucrări de modernizare și în inima Austriei, la clădirile oficiale. Viena a revenit la viață după pandemie și, în ciuda apelurilor la austeritate pe fondul crizei energiei, „Orașul Imperial” își arată măreția în fața lumii, relatează un reportaj Libertatea. În zonele turistice și mai ales la Wiener Christkindmarkt pare a fi centrul universului. Toate semințiile pământului, o multitudine de glasuri, de limbi, de la germană până la rusă, de la engleză, italiană, spaniolă, arabă, poloneză, orice, până la română.
„Lumea are nevoie de lumină tocmai în vremurile mai sumbre”, a replicat primarul Vienei, Michael Ludwig, atunci când a fost întrebat dacă târgul poate fi organizat ca înainte de pandemie. În 2020, a fost închis, în 2021, deschis doar pe jumătate, cu multe restricții. Acum, totul este liber, iar Viena, prin târgurile sale, vine cu o idee originală: fiecare târg oferă vinul fiert sau orice fel de băutură artizanală în căni de ceramică, branduită cu locația respectivă.
Dacă există multă animozitate în aceste zile între București și Viena, românii nu s-au îndepărtat de capitala sărbătorilor de Crăciun. Multe mașini cu plăcuțe de înmatriculare din Transilvania, din Moldova, din Muntenia, glasuri de români, turiști, e clar!, care trăiesc momentul festiv, amestecați printre localnici și alte seminții.
Un preot din Ardeal îi face fotografie amicului cu emblema Târgului și cu superba Primărie vieneză pe fundal, apoi bărbatul le oferă o poză-suvenir și soțiilor lor. Zâmbete, râsete, chiote chiar.
Târgul de Crăciun de la Viena este dedicat copiilor mici și mari, adulților, familiilor, tuturor. Sunt multe puncte de atracție: bradul de 28 de metri înălțime, Copacul Inimilor, caruselul uriaș pe două etaje, roata, patinoarul, tonetele cu mâncare, cu băuturi, cu ornamente, cu decorațiuni din lemn, ceramică și metal.
„Roata” din centrul Vienei costă 3,5 euro/17,5 lei/de persoană, față de 25 de lei la București sau 20 de lei la Iași. O intrare la carusel este 4 euro, 20 de lei, la fel ca în România. Alte facilități de joacă pentru cei mici sunt la prețuri identice sau mai mici decât la noi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News