Un grup infracțional, suspectat de înșelăciune, a fost destructurat în București, după ce Agenţia pentru Combaterea Criminalităţii din Marea Britanie (NCA) și Poliția Română au făcut mai multe percheziții.
Polițiștii au percheziționat două apartamente închiriate în nordul Bucureștiului, de unde acționa gruparea.
Escrocii vizau persoane care fuseseră înșelate în cadrul unei alte fraude financiare și le promiteau că îi ajută să-și recupereze banii. După ce a primit informații despre grupare de la autoritățile române, Echipa de Combatere a Criminalității Financiare Complexe din Marea Britanie a demarat o anchetă asupra grupului.
Trei persoane, toate cu domiciliul în România, au fost audiate de autoritățile române. Cei trei sunt suspectați că jucau roluri principale în operațiunea de fraudare. Conștienți de faptul că victimele sunt vulnerabile și disperate după soluții pentru a-și recupera banii, presupușii escroci îi contactau spunând că sunt de la organisme de reglementare financiară și că îi pot ajuta să-și recupereze pierderile.
Conștienți de faptul că victimele ar fi vulnerabile și disperate după soluții pentru a-și recupera banii, suspecții ar fi luat legătura cu acestea folosindu-se de identitatea Autorității de Conduită Financiară din Marea Britanie (FCA) sau a altui organism de reglementare din domeniul financiar, susținând că ar putea ajuta la recuperarea sumelor pierdute.
Aceștia cereau sume în avans, iar odată ce victima transfera banii, sumele erau transferate rapid într-un portofel virtual pentru criptomonede, iar comunicarea cu victimele înceta. Polițiștii au confiscat materiale care sugerează că gruparea avea un scenariu pentru a-și păcăli victimele. Autorii făceau trimiteri false către „Departamentul criptografic al FCA”.
Au fost identificate portofele cu criptomonede de mare valoare, dar în urma examinării s-a dovedit că acestea erau false și erau folosite doar pentru a demonstra victimelor că au bani pentru a-i despăgubi. „Conlucrarea strânsă cu forțele de ordine din România a fost de neprețuit pentru a prinde acest grup suspectat de crimă organizată”, a spus Suzanne Foster, responsabil al Echipei de Combatere a Criminalității Financiare Complexe. „
Victimele au pierdut sume uriașe din cauza acestei fraude și vom lucra pentru a urmări aceste fonduri furate. Am demonstrat împreună că escrocii pot fi perturbați chiar și atunci când își au sediul în țări departe de victimele lor”, a adăugat ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News