Alexandra Bulat, prima româncă consilier local în Marea Britanie, a vorbit, în emisiunea "Departe de România", despre viața de zi cu zi în Regatul Unit. Tânăra spune viața a devenit extrem de scumpă în Marea Britanie și că, după 11 ani în Regatul Unit, încă nu-și permite să-și cumpere o casă.
Alexandra îi sfătuiește pe românii care plănuiesc să vină și să lucreze în Marea Britanie să-și facă calculele bine, în contextul în care toate prețurile au crescut accelerat.
"E foarte important cum ne găsim o locuintă, mai ales acum că au crescut toate prețurile foarte mult. Vorbesc cu tineri care încă închiriază. Și eu închiriez acest apartament, pentru că nu-mi permit să îmi cumpăr o casă, chiar după acești 11 ani în Regatul Unit. Foarte mulți români și imigranți, în general, care închiriază în sectorul privat, întâmpină destul de multe probleme pentru că acum chiar au crescut foarte mult prețurile, nu doar prețul la chirii, dar și la toate utilitățile, la energie, la gaz, absolut tot. Pe de altă parte, salariile n-au crescut la fel de mult.
Văd din ce în ce mai multe cazuri, nu doar de imigranți, dar și cetățeni britanici care efectiv nu-și mai pot permite să plătească chiria sau facturile și rămân fără locuință, de obicei pe perioade scurte, dar au nevoie de ajutorul consiliului sau al statului ca să își găsească din nou o locuință. Asta prima problemă: costul. Cât costă să trăiești decent în Regatul Unit", spune Alexandra Bulat.
Tânăra româncă spune că situația este complet diferită față de acum 10 ani.
"Acum chiar este foarte diferit față de cum a fost comparativ cu acum 10 ani, când am ajuns prima dată.
A 2-a problemă pentru români și cred că pentru toate grupurile de emigranți este cât de bine ne cunoaștem drepturile.
Foarte multe probleme care ajung de exemplu la consiliu sau ajung pe la organizațiile nonguvernamentale sunt pentru că deja lucrurile s-au înrăutățit atât de mult, încât oamenii au nevoie de ajutor. Dacă știau exact care sunt dreptul lor înainte, de exemplu ce trebuie să ai în contractul tău de chirie, ce trebuie să ai în contractul tău de muncă sau ce drepturi ai la locul de muncă sau ce drepturi ai, în general, depinde de statutul tău de imigrare. În Regatul Unit cred că foarte mult probleme ar putea să fie prevenite dacă oamenii și-ar cunoaște mai bine drepturile.
Aici, bineînțeles, că e și responsabilitatea oamenilor când când se mută în altă țară să se informezie, dar și responsabilitatea instituțiilor statului să informeze imigrații în general", mai spune românca.
Vezi aici emisiunea integrală:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News