Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Vara „revine” în Franţa și în Spania: Temperaturi de peste 30 de grade Celsius, așteptate în acest weekend
WhatsApp
O vreme asemănătoare celei de vară urmează să aducă temperaturi mari în acest weekend în anumite regiuni din Franţa și Spania, unde condiţiile meteorologice blânde au persistat timp de mai multe săptămâni.

În sud-vestul Franţei, temperaturile ar putea urca până la valori de 27-30 de grade Celsius în acest weekend, a anunţat joi biroul naţional de meteorologie (Meteo France). Regiunile aflate de-a lungul graniţei cu Spania ar putea înregistra chiar valori de peste pragul de 30 de grade Celsius.

Datorită aerului cald din Insulele Canare şi Peninsula Iberică, temperaturile din Franţa vor fi cu 4-5 grade Celsius peste media naţională înregistrată în această perioadă a anului. Recorduri de temperatură au fost doborâte deja în mai multe localităţi franceze în ultimele zile.

Aşa cum a subliniat şi Meteo France în prognoza sa de joi, valul de vreme caldă se produce pe fundalul tot mai vizibil al schimbărilor climatice. Valurile de căldură au devenit nu doar mai frecvente şi mai intense, ci se produc, de asemenea, atât mai devreme cât şi mai târziu în raport cu perioada estivală, aşa cum urmează să se întâmple în acest weekend. 

Octombrie neobișnuit de blând din Europa de Vest urmează unei veri în care temperaturile vertiginoase au uscat terenurile agricole și râurile și incendiile de vegetație au luat-o razna.

Valurile de căldură succesive au provocat Europa și au pus o atenție reînnoită asupra riscurilor legate de schimbările climatice cauzate de oameni pentru agricultură, industrie și mijloace de trai.

 

Vezi și 

 

Temperaturi-record în Europa în vara 2022: Luna august a fost cea mai caldă înregistrată cu „o diferenţă substanţială”

 

Vara anului 2022 (iunie-august), marcată de mai multe episoade de caniculă şi de o secetă severă asociată încălzirii climei de pe Terra, a fost cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată în Europa de la începutul măsurătorilor meteorologice, au anunţat joi coordonatorii serviciului european de monitorizare a schimbărilor climatice Copernicus, informează AFP.

Temperaturile medii au fost "cele mai ridicate, atât pentru luna august, cât şi pentru întreaga vară", depăşind în perioada celor trei luni estivale cu 0,4 grade Celsius valoarea medie din 2021, care reprezenta precedentul record în materie, au precizat specialiştii din programul Copernicus într-un comunicat.

Temperaturile medii au fost "cu aproximativ 1,34 grade Celsius peste media din 1991-2020 pentru sezonul estival", au adăugat ei.

Pentru luna august 2022, valorile de temperatură au fost "de departe cele mai mari" înregistrate de la debutul măsurătorilor, fiind "cu 1,72 grade Celsius peste media din 1991-2020".

"O serie intensă de canicule în toată Europa, însoţită de condiţii neobişnuite de secetă, a dus la o vară a extremelor, cu recorduri de temperatură, de secetă şi de incendii", a subliniat în acelaşi comunicat Freja Vamborg, coordonatoare ştiinţifică la Centrul European pentru Prognoze Meteo pe termen Mediu (ECMWF).

"Seceta şi incendiile din numeroase regiuni ale Europei au afectat societatea şi natura în diverse feluri", a adăugat Freja Vamborg. Ea a reamintit totodată că "precedentul record data doar de un an". 

Citește continuarea AICI...

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel