Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Valul de căldură care a lovit Europa bate recorduri peste recorduri, de la Cercul Arctic până în Africa de Nord
WhatsApp
Căldura intensă din cea mai mare parte a Europei a dus la doborârea unor recorduri de temperatură în luna iunie, de la Cercul Arctic până în Africa de Nord, scrie BBC.

Valul de căldură feroce a făcut ca temperaturile să crească cu mult peste media lunii iunie pentru multe țări, în unele cazuri cu până la 20 de grade.

Norvegia a înregistrat miercuri o temperatură de 32,5 grade C la Banak, despre care se spune că este cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în interiorul Cercului Arctic în Europa și semnificativ mai mare decât media lunii iunie, de 13C.

În Polonia, temperaturile au ajuns luni la 30 de grade Celsius, iar în unele părți din estul Germaniei, mai multe localități au atins 37C.

Recorduri de temperatură pentru luna iunie au fost doborâte și în Slovenia și Croația, în timp ce în Bosnia și Herțegovina s-au înregistrat temperaturi cu 0,2C sub recordul lunii iunie, de 41C.

Căldura extremă s-a extins și în Africa de Nord, unde luni, în Tunisia, temperaturile au egalat recordul lunar de 48,7C.

Înalte zone din Europa, furtunile au provocat o alunecare de teren devastatoare în sudul Austriei, ducând la moartea unei persoane și inundând case și drumuri în regiunea Carintia.

Alte furtuni sunt așteptate în cursul săptămânii, cu grindină, ploi torențiale și rafale de vânt.

Tot mai multe măsuri de combatere a risipei de apă în Italia

 

În timp ce căldura extremă și seceta continuă să lovească Italia, apar tot mai multe măsuri de combatere a risipei de apă în toată Peninsula: de la spălarea vaselor cu apă de la paste până la mașinile de spălat complet încărcate. Este interzisă spălarea mașinii, motocicletei sau bicicletei între orele 8:00 și 21:00, dar și udarea grădinilor și plantelor.

ATERSIR, Agenția Teritorială pentru Servicii de Apă și Deșeuri Emilia Romagna, a dat o ordonanță care prevede interzicerea utilizării apei în afara gospodăriilor pentru toate municipalitățile din regiune. Astfel, este interzis să vă spălați mașina, motocicleta sau bicicleta între orele 08:00 și 21:00. Dar și udarea grădinilor și a plantelor, pentru care este indicat să se refolosească apa cu care se spală fructele și legumele. Cei care încalcă prevederea ar putea primi amenzi de la 25 la 500 de euro. Restricțiile sunt de așteptat să se încheie pe 21 septembrie, la sfârșitul verii.
 
Între timp, municipiul Bologna a emis și un manual pentru reducerea risipei de apă: pe lângă interdicțiile deja enumerate, este indicat să se spele la mașina de spălat doar la temperaturi scăzute și cu încărcătură maximă.

Unii cetățeni au un consum de apă maxim zilnic. Dacă exagerează, serviciul este întrerupt

 

Peluzele, grădinile și piscinele ajung în punctul de vedere al ordonanțelor multor alte municipalități italiene. De la Voghera la Parma, Padova, Perugia, Vicenza, Pistoia, Padova, Spoleto, Reggello, Reggio Emilia: apa potabilă trebuie folosită numai pentru alimentație sau salubritate.

În municipiul Pergine Valsugana, din provincia autonomă Trento, plantele pot fi udate, dar numai cu stropitoare de până la 12 litri. În Imperia, în schimb, cetățenii au un consum maxim zilnic: dacă exagerează, serviciul este întrerupt. În Cogoleto, în provincia Genova, ordonanța prevede că nu se poate face duș pe plajă.

Apoi se deschide capitolul fântânilor publice. La Milano, primarul Beppe Sala a închis toate fântânile publice. O decizie care este urmărită similar în multe alte municipalități ale Peninsulei: de la Mantua până la Montesilvano, în Abruzzo, trecând prin Sulmona și Levico Terme, în provincia Trento. Într-un mod mai puțin radical, alte administrații au ales în schimb să reducă debitul de apă din fântâni: este cazul lui Cingoli, în regiunea Marche, și al Trento.
 
În sfârșit, există municipalități care recurg și la înțelepciunea populară străveche pentru a contracara criza apei: este cazul San Severino, care sfătuiește cetățenii să spele manual vasele și paharele cu apa de gătit a pastelor, care datorită amidonului are o puternică putere de degresare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel