Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Coaliţia PSD-PNL-UDMR vrea să crească indemnizaţiile pentru demnitari şi aleşii locali
WhatsApp
USR salută decizia de miercuri a Curţii Constituţionale, care a admis sesizările Uniunii în legătură cu proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public. Pe de altă parte, Uniunea Salvaţi România acuză coaliţia PSD-PNL-UDMR că ar vrea să reintroducă aceste creşteri "pe uşa din dos", printr-un amendament care vizează majorarea indemnizaţiilor pentru demnitari şi aleşii locali. 

"USR a blocat la CCR creşterile de salarii pentru parlamentari. Coaliţia PSD-PNL-UDMR le reintroduce pe uşa din dos. Curtea Constituţională a dat dreptate USR, admiţând astăzi sesizările noastre pe proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public. Prin sesizarea CCR, USR a împiedicat creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor şi a protejat banul public şi bugetul de stat. Confruntată cu decizia CCR, Coaliţia PSD-PNL-UDMR apelează acum la un tertip: reintroduce majorarea indemnizaţiilor pentru demnitari şi aleşii locali pe uşa din dos, printr-un amendament ce va fi astăzi votat în plenul Senatului", se arată într-un comunicat USR.

Conform aceleiaşi surse, prin decizia CCR au fost oprite creşteri salariale "adoptate pe ascuns" în beneficiul politicienilor, "prin aşa-zisa corectare a unei erori materiale". USR reaminteşte că a contestat la CCR, pe 8 iunie, majorările salariale acordate demnitarilor, invocând lipsa fişei financiare, încălcarea principiului bicameralismului şi încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor.

Cum vor crește indemnizațiile aleșilor

 

"Astăzi, exact în ziua în care judecătorii CCR ne-au dat dreptate, majoritatea PSD-PNL-UDMR a adăugat la OUG 115/2022, în care erau exceptaţi demnitarii şi aleşii locali, un amendament fix pentru ca aceştia să primească indemnizaţii mărite. La propunerea senatorilor UDMR Turos Lorand şi Fejer Laszlo-Odon, prin legea de aprobare a OUG 115/2022 indemnizaţiile lunare pentru cei care ocupă funcţii de demnitate publică alese şi numite vor creşte de la 1 noiembrie 2022. Concret, cuantumul brut al indemnizaţiilor va fi stabilit prin înmulţirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe ţară pentru anul 2021", se arată în comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, prin amendamentul UDMR, votat de majoritatea PSD-PNL-UDMR din Comisia de muncă, vor creşte cu 25% şi salariile şi sporurile personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislativ şi Administraţiei Prezidenţiale.

"USR nu poate accepta ca, sub umbrela majorării salariilor pentru angajaţii la stat, să beneficieze de creşteri de indemnizaţii şi parlamentarii, aleşii locali şi membrii Guvernului. Drama oamenilor obişnuiţi, care se luptă în această perioadă cu inflaţia galopantă, cu ratele la bănci uriaşe şi cu facturile exorbitante nu trebuie să fie folosită de PSD, PNL şi UDMR pentru a mai băga nişte bani în buzunar parlamentarilor şi baronilor locali", se arată în comunicatul USR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel