Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ungaria se plânge că România a început să plătească mai bine inginerii și nu-i mai poate recruta: "Tendința s-a inversat" 
WhatsApp
Inginerii sunt tot mai greu de găsit în Ungaria, susține László Ábrahám, președintele Asociației Naționale a Antreprenorilor de Construcții din țara vecină. De aceea, trebuie restabilit rangul profesiei de inginer, susține acesta, care se plânge că nu mai poate recruta ingineri din România.   
Ungaria se confruntă cu un deficit grav de ingineri. László Ábrahám - Salariile din România sunt mai mari. Sursa foto: freepik.com

Potrivit lui László Ábrahám, dacă legile educației vor fi modificate, ar mai dura 8-10 ani pentru ca și mai mulți ingineri să iasă din învățământul superior și să intre pe piața muncii. 

El a atras atenția asupra faptului că toate companiile care nu găsesc destui ingineri în Ungaria în viitor vor înceta să investească și să se extindă și, în cele din urmă, se vor muta în alte țări.

Potrivit președintelui Asociației Naționale a Antreprenorilor de Construcții, dezavantajul extinderii fabricilor de baterii este că în Ungaria companiile caută muncitori pregătiți, în timp ce în industria auto toți specialiștii provin de la birourile de dezvoltare, relatează hrportal.hu.

El vede că situația ar putea fi rezolvată cu educația timpurie a copiilor, iar rangul profesiei de inginer trebuie restabilit. Unul dintre motivele lipsei de ingineri este că femeile au fost reticente în a alege această carieră, deși femeile inginer sunt cel puțin la fel de bune ca bărbații.

 

Învățământul ingineresc universitar, precum învățământul dual, nu au adus adus niciun succes

 

Există și greșeli în învățământul ingineresc universitar, precum învățământul dual, care nu au adus niciun succes. Formarea în cooperare ar fi mult mai eficientă și în cadrul căreia studenții ar fi plasați la companii în ultimul an de formare, iar apoi ar putea să execute sarcini semnificative.

În cazul investițiilor străine realizate cu sprijinul statului, utilizarea resurselor interne de proiectare-antreprenor, inginerie și materiale de construcții ar trebui să fie obligatorie până la 70 la sută din valoarea investiției în construcții.

După cum a spus László Ábrahám, președintele Asociației Naționale a Antreprenorilor de Construcții, în Europa de Vest poți câștiga de trei ori sau chiar de cinci ori mai multe ca în Ungaria. 

"În timp ce inginerii veneau în țara noastră din România, tendința s-a inversat deoarece salariile inginerilor sunt mai mari în România", susține László Ábrahám. 

 

Industria construcțiilor, în scădere

 

Numărul de comenzi noi în industria construcțiilor din Ungaria s-a înjumătățit, valoarea noilor contracte este de 50%, iar numărul total de comenzi este deja cu 25% mai mic decât acum un an. 

Comenzile de vânzare cu amănuntul au scăzut, de asemenea, în primele două luni ale anului, de exemplu, comercianții cu amănuntul au vândut cu 50 la sută mai puține materiale de zidărie și de acoperiș.

"Nu costă nimic statul, ceea ce poate servi supraviețuirii actorilor din sector, în special birouri interne de proiectare și inginerie, antreprenori de construcții și producători de materiale de construcție", crede László Koji, președintele Asociației Naționale a Antreprenorilor de Construcții.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel