Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ungaria: Mii de studenți au ieşit în stradă, în numele „libertății”
WhatsApp
Mii de studenți maghiari au manifestat, vineri, la Budapesta împotriva pierderii autonomiei pentru universitatea lor și a preluării ideologice premierului Viktor Orban, potrivit AFP. În numele „libertății”, ei au mărșăluit torțe în mână, formând o mulțime compactă de aproximativ 10.000 de manifestanți.  
proteste_studenti_ungaria

Data nu a fost aleasă la întâmplare, vinerea aceasta marcând aniversarea începerii răscoalei studențești împotriva regimului comunist, pe 23 octombrie 1956. „Țară liberă! Universitate liberă!”, scandau protestatarii. Studenții și profesorii lor denunță plasarea sub supraveghere a înființării institutiei lor de către o fundație apropiată de Viktor Orban și numirea de către guvern a unui nou consiliu de administrație. Săptămâna trecută, facultatea îi convocase pe ocupanți să elibereze sediul, dar aceștia din urmă au refuzat să se conformeze. Vineri, un tribunal de la Budapesta a decis că greva profesorilor SZFE este „ilegală”. Potrivit noii conduceri, privatizarea facultății, care și-a dublat bugetul pentru 2021, vizează îmbunătățirea nivelului de educație oferit. 

Viktor Orban a anunțat în 2018 o eră de „mari schimbări” în sectorul cultural și intelectual, considerat un focar al liberalismului opus dorinței sale de a reorienta societatea maghiară spre valorile tradiționale. Studenții spun că își apără „autonomia universitară”, garantată legal de Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale, Ungaria fiind membră a Uniunii Europene (UE) din 2004. Guvernul maghiar a reformat deja conducerea teatrelor și a luat autonomia conducerii Academiei Maghiare de Științe. Bruxelles a lansat la sfârșitul anului 2018 o procedură excepțională, încă în desfășurare, pentru riscul unei „încălcări grave” a valorilor UE, indicând în special presiunea tot mai mare la puterea politică a comunității universitare maghiare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel