Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Unde sunt turiștii de pe litoralul românesc? Corina Martin: "Cine avea bani de Mamaia, acum a ales o destinație externă"
WhatsApp
Mamaia era una dintre cele mai aglomerate stațiuni în această perioadă, în alți ani. Cozile kilometrice de mașini, furnicarul de pe promenadă sau de la malul apei au rămas dar în povești. Terasele abia făceau fața cererii, iar oamenii nu încetau să vină și să profite de zile libere. Lucrurile s-au schimbat însă radical în acest an. Unde sunt turiștii de pe litoralul românesc? Ne explică Corina Martin, Secretar General Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR).

Taxa exorbitantă de parcare de aproape 100 lei/zi, plajele extinse și lipsa operatorilor pe plajă, restricțiile din pandemie și inflația sunt doar câteva dintre motivele care îi țin pe turiștii români departe de perla litoralului românesc.

Corina Martin, Secretar General Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR), a explicat acest fenomen, în exclusivitate pentru ȘtiriDiaspora. Iată care ar fi principalele motive pentru care nu mai atrage la fel de mulți turiști.

Bate vântul pe litoralul românesc

 

„A scăzut numărul de turiști români în România, în general. Nu doar la Mamaia, ci în toate destinațiile de vacanță. Este o consecință firească a ultimilor ani de pandemie, în care românii au fost nevoiți să rămână mai mult în România. Deși anul trecut s-a putut călători către destinații externe, mulți români au rămas totuși în țară. Era normal ca acum să avem un număr mai mic de cereri de vacanță, în România.

Sigur că spre litoral, fiind destinația vedetă în fiecare an, ne uităm cu mai mare interes aici. Dar numărul turiștilor români este mai mic și în deltă și în toate celelalte destinații.

Revenind la Mamaia...cine avea un buget  de vacanță pentru Mamaia altă dată, acum a ales o destinație externă. În celelalte stațiuni, care au costuri ceva mai mici de vacanță - de exemplu Eforie, o stațiune care se adresează celor cu bugete mai mici de vacanță și familiilor cu copii - sunt turiști care rămân fideli, stabili și merg în continuare pe acest tip de destinație. Mamaia are un handicap care vine încă de la sezonul trecut, când am avut probleme legate de plajele extinse anul trecut. Sigur, e un avantaj ca avem plaje atât de mari, dar, anul trecut, cu toate insistențele noastre, ale patronatelor, nu am convins ministerul Mediului ca și pe aceste sectoare  de plajă noi să poată fi amenajate șezlonguri, umbrele și alte facilități normale, pe care le așteaptă orice turist. Acest lucru ne-a afectat foarte mult anul trecut“, a eplicat Corina Martin pentru ȘtiriDiaspora.

2. -imagine fara descriere- (corina-martin-plaja.jpg)

Corina Martin: „Cine avea un buget de vacanță pentru Mamaia altă dată, acum alege o destinație externă“

 

De departe însă, un lucru extrem de descurajator este și faptul că pentru cele este 7.000 de locuri de parcare câte există în stațiunea Mamaia, Primăria menține un cost extrem de ridicat al tarifului orar, o zi de parcare ajungând să coste aproape 100 de lei/zi.

"Mamaia a ieșit anul trecut cu o imagine în scădere și s-a adăugat, din păcate faptul că Primăria Constanța a  introdus o taxă de parcare, care, iată, și în acest an s-a menținut la 96 de lei pe zi. Ceea ce înseamnă foarte mult pentru o vacanță de 7 zile de exemplu pentru o familie. Din start este un cost de vacanță care crește doar din cauza parcării. Pe fondul acesta, în Mamaia se văd aceste schimbări mai repede; Mamaia este totuși, în continuare, cea mai vizibilă dintre stațiuni. Pe plajele acestea foarte mari nu se văd, ca altă dată, plajele pline, dar este și un adevăr faptul că sunt  mai puțini turiști.

Cu toate acestea, am înțeles că primarul Constanței a reacționat, în sfârșit și s-a luat o decizie - parcare gratuită în Constanța și mamaia între orele  22.00-08.00. Nu ajută foarte mult, dar este un prim răspuns.

Revin, ne așteptăm la o luna august plină pe tot litoralul, inclusiv în stațiunea Mamaia. Numărul de turiști va crește, foarte multe dintre vacanțele lunii august au fost cumpărate  în programul de înscrieri timpurii și avem așteptări mari  pentru luna august, dar insuficient, desigur, ca sa recuperăm un sezon întreg.

Am cerut permanent tuturor administrațiilor locale, primarilor care administrează stațiuni pe litoralul românesc și, la fel, în toată țara, cerem hotărâri de consiliu local care să fie pro turism, care să fie orientate spre turiști, orientate spre a aduce facilități turiștilor pentru a-i atrage să vină în aceste destinații turistice. Dacă venim cu măsuri de acest gen, cu taxe pre mari, toate aceste măsuri pot alunga turiștii sau îi pot atrage, funcție de aceea strategie care există la nivelul fiecărei primării, dacă există așa ceva“, a conchis Corina Martin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel