Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Unde pot să ceară ajutor românii înşelaţi de patronii fermelor din Germania. "Nu toţi respectă contractul", avertizează sindicaliştii
WhatsApp
În doar o săptămână, peste 5.000 de muncitori români au plecat în Germania doar de pe Aeroportul din Cluj-Napoca.  Situaţia carantinei le poate aduce probleme unora dintre ei, spune un reprezentant al Sindicatelor din Germania. Patronii nu respectă întotdeauna contractul.

Majoritatea românilor care pleacă la muncă în străinătate merg pe încrederea că patronii vor repsecta contractul şi nu se mai întreabă ce ar face dacă ar întâmpina probleme.

Petrescu Nicolai, muncitor: „Unde mergem noi nu sunt probleme, că am mai fost. (Dar dacă ar fi să aveţi probleme ştiţi unde să apelaţi?) Păi dacă eşti în Germania, la ambasadă. Altundeva unde să apelezi?”

Domnul Gheorghe merge de mulţi ani la patronul la care lucrează în Germania şi are încredere deplină în el.

Gheorghe Moroşan, muncitor: “(Dacă aveţi probleme în Germania ştiţi unde să sunaţi, la cine apelaţi?) La şefu. El ştie, vine. Ne descurcăm. E mai bine decât în România cu traiul. Aici doar parlamentarii o duc bine.”

 Nu toţi şefii sunt însă corecţi.

Mihai Bondor, muncitor: “Anul trecut nu am avut probleme. (Dacă ar fi să aveţi probleme unde trebuie să apelaţi în Germania?) Avem trecut acolo numărul unde e de vorbit. Dacă erau probleme nu mai mergeam anul acesta.”

 

Românii pot fi înşelaţi mai mult ca oricând în această perioadă

 

Ei pot fi înşelaţi mai mult în această perioadă, atrage atenţia un reprezentant al sindicatelor din Germania. Proiectul în care el lucrează oferă consultaţă gratuită şi confidenţială pentru muncitorii străini.

Szabolcs Sepsi, Consilier proiect Faire Mobilität al Sindicatelor Germane: „Mulţi dintre ei probabil ca găsec condiţii de muncă bune, dar cei care ne sună pe noi se plâng de neplata salariului minim legal sau că angajatorul ulterior nu respectă condiţiile de muncă care au fost stabilite în prealabil. De exemplu angajatorii încearcă să reducă din salariu costurile pentru drum sau reduc costuri mult prea mari pentru mâncare şi cazări.”

Citeşte şi: COŞMARUL trăit de Iulian, plecat la cules sparanghel în Germania. A rămas pe drumuri, fără acte: "Am venit să câştig un ban şi uite ce păţesc"

Acum în carantină însă, românii înşelaţi riscă să rămână forţat la locul de muncă chiar dacă patronii nu respectă contractul. Plecarea este organizată doar de angajator, iar ei nu au dreptul să părăsească locul.

Szabolcs Sepsi, Consilier proiect Faire Mobilität al Sindicatelor Germane: „Va fi extrem de dificil pentru ei să îşi susţină drepturile şi pentru noi să îi ajutăm pentru că nu este permis contactul. Salariul minim este de 9.35 euro pentru fiecare ora prestata. Foarte des se fac înţelegeri în acord. Ei sunt plătiţi la kilogramul de sparanghel cules, iar aceste înţelegeri de acord sunt făcute în aşa fel încât majoritatea oamenilor să nu poată să culeagă atât de mult încât să ajungă la salariul minim legal.”

 

Dacă lucrezi în Germania şi ai fost înşelat poţi totuşi să ceri ajutor telefonic, iar autorităţile îţi vor veni în ajutor

 

Szabolcs Sepsi, Consilier proiect Faire Mobilität al Sindicatelor Germane: "Cei care vin acum în Germania şi muncesc şi au întrebări în legătură cu drepturile lor sau întâmpină probleme la muncă pot să apeleze la numărul de telefon gratuit 0800 000 5602. Aici primiţi informaţii gratuit şi confidenţial în limba română. Dacă sunaţi de pe o cartelă românească trebuie să tastaţi  0049 înainte. Puteţi să sunaţi de luni pana vineri între orele 09.00 -12.00 şi 14.00-18.00."

sursa: Mediafax

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel