Satul Salto de Castro din Zamora, situat în nord-vestul Spaniei, a ajuns pe prima pagină a ziarelor anul trecut, când a fost scos la vânzare pentru doar 260.000 de euro, mai puțin decât prețul mediu al unui apartament în Barcelona.
Localitatea a fost cumpărată de omul de afaceri Óscar Torres Gallego pentru aproximativ 300.000 de euro, care intenționa să reamenajeze enclava pentru a stimula turismul local. Proprietarii de dinaintea lui Torres au cumpărat satul la începutul anilor 2000 și au avut, de asemenea, scopul de a-l transforma într-un punct de atracție turistică.
12 luni mai târziu, acesta este din nou de vânzare la un preț aproape dublu față de cel cu care a fost cumpărat, relatează Euronews Travel.
Torres a refăcut unele clădiri și a depus actele la guvernul local, dar nu poate finaliza dezvoltarea planificată din cauza strategiei sale de afaceri, potrivit agenției imobiliare Idealista.
Pentru 580.000 de euro, norocosul cumpărător va primi 44 de locuințe, un bar, o pensiune, o piscină și o zonă de sport, precum și o biserică și o clădire veche care adăpostea garda civilă. Există chiar și o farmacie și o secție de poliție, tot ceea ce v-ați putea aștepta să găsiți într-un sat rural spaniol.
La mică distanță de granița cu Portugalia, localitatea se află în inima Rezervației Biosferei UNESCO Meseta Ibérica.
Salto de Castro are, de asemenea, priveliști uimitoare la râul Duoro și beneficiază de aproximativ 135 de zile de soare în fiecare an.
Cu toate acestea, cei interesați vor trebui să acționeze rapid, deoarece a existat deja un interes pentru cumpărarea satului abandonat, iar un război al ofertelor ar putea duce prețul la peste 600.000 de euro.
Când a fost scos la vânzare anul trecut, agenții imobiliari au estimat că ar costa aproximativ 2 milioane de euro pentru a face Salto de Castro funcțional și pentru a începe să atragă vizitatori.
Salto de Castro a fost construit în anii 1940 de compania de electricitate Iberdrola pentru a oferi locuințe muncitorilor care au construit barajul din apropiere. În anii 1980, oamenii au început să abandoneze satul, deoarece locurile de muncă erau puține, iar în 1989 nu mai existau locuitori.
În prezent, a rămas gol de mai bine de 30 de ani.
Criza financiară din 2008 a pus în așteptare planurile foștilor proprietari și, în cele din urmă, aceștia au decis să scoată Salto de Castro la vânzare în 2022, în speranța că altcineva ar putea transforma viziunea lor turistică în realitate.
Multe sate rurale spaniole suferă din cauza îmbătrânirii populației, deoarece tinerii se mută la oraș sau au mai puțini copii decât generațiile anterioare.
Prin urmare, unele administrații locale încurajează străinii să se mute în aceste localități prin subvenții de relocare și plăți în numerar.
La doar câteva sute de kilometri distanță, satul Rubai din Galacia a oferit expatriaților până la 150 de euro pe lună pentru a locui acolo. Administrația locală speră să crească numărul de elevi la școlile locale prin stimularea familiilor de a se muta în sat, mai scrie sursa citată.
-------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News