Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un raport din Germania arată că muncitorii români sunt tratați îngrozitor: salarii sub minimul legal, concedieri fără preaviz, sume excesive pentru cazare
WhatsApp
Raportul anual al sindicatului IG BAU din Germania privind angajații sezonieri străini pentru 2023 arată că aproape nimic nu s-a schimbat în privința condițiilor muncitorilor sezonieri: nu există asigurări sociale, salariile sunt prea mici și de multe ori programul de lucru este prea mare. 
„Problemă de 20 ani, fără soluție”, în Spania. Muncitori sezonieri români, forțați de situație să locuiască în mahalale: „Este foarte greu să găsești chirie”

Iată ce arată raportul din Germania: 

„În 2023, unii dintre lucrătorii sezonieri străini au lucrat din nou în condiții inacceptabile. Există o serie de reglementări speciale în munca sezonieră și angajarea prin detașare, în principal în favoarea angajatorilor: aceștia pot lua salariați cu preavize de până la 70 de zile lucrătoare și, astfel, pot economisi din contribuțiile la asigurările sociale.

Ca și în anii precedenți, problema de bază în 2023 a fost că salariul minim era adesea semnificativ sub salariul minim. În plus, programul de lucru a fost prelungit de mai multe ori dincolo de limita permisă legal. Culegătorii care nu îndeplineau standardele de performanță adesea foarte înalte au fost concediați după câteva zile cu un preaviz extrem de scurt. În plus, salariile au fost plătite doar cu puțin timp înainte de plecare, ceea ce face dificilă efectuarea de verificări detaliate.

S-a remarcat, de asemenea, că din salariile angajaților au fost deduse în mai multe rânduri costuri excesive pentru cazarea în camere cu trei și patru paturi. În cele din urmă, ca și anul trecut, asigurarea de sănătate a fost o mare bătaie de cap. Polițele de asigurare de grup care nu oferă o protecție adecvată sunt încă foarte întâlnite. 

Costurile medicale sunt adesea suportate de angajați din buzunarul propriu. Raportul anual observă și un aspect pozitiv și anume calitatea cazării care s-a îmbunătățit în unele cazuri și că sistemele digitale de înregistrare a timpului de lucru sunt din ce în ce mai utilizate. 

Aproape 300 000 de lucrători sezonieri lucreză anual în Germania. 80% ar fi români

 

Sezonul recoltei în Germania se întinde de obicei din martie până în octombrie. Potrivit Oficiului Federal de Statistică, un total de aproximativ 274.700 de persoane au lucrat ca lucrători sezonieri în agricultură. 

Oficiul Federal efectuează doar un recensământ agricol la fiecare zece ani. Conform statisticilor Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă, la 31 mai 2023, existau aproximativ 124.000 de „angajați străini care lucrau în agricultură, horticultură și silvicultură”.

În 2023, Fair Farm Work Initiative a intrat pe teren de 47 de ori în Germania, cu un total de 18 echipe diferite și a intrat în contact direct cu puțin peste 3.300 de angajați sezonieri. A fost un număr similar de acțiuni ca în 2022. Aproximativ 80 la sută dintre angajații întâlniți au fost femei și bărbați din România. Al doilea grup ca mărime este format din polonezi cu aproximativ 10 la sută din numărul total. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel