Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un cercetător român de la Cambridge a făcut o descoperire uimitoare în tratarea bolii Parkinson
WhatsApp
George Balmuş, un mare cercetător român, lucrează la Universitatea din Cambridge și a făcut o descoperire ce ar putea revoluționa tratamentul pentru cei afectați de boala Parkinson. Descoperirea sa se concentrează pe mitocondriile celulare și pe o proteină numită USP30.
Un cercetător român de la Cambridge a făcut o descoperire uimitoare în tratarea bolii Parkinson / Foto: Unsplash

În laboratorul de la Institutul de Studiere a Demenței din Cambridge, Balmuş și echipa sa au dezvoltat un medicament care inhibă sau elimină proteina USP30, distrugând astfel mitocondriile afectate în cazul bolii Parkinson.

Boala Parkinson afectează peste 6 milioane de oameni în întreaga lume, iar cercetarea lui Balmuş ar putea oferi o soluție eficientă pentru această afecțiune neurodegenerativă. Acest progres medical ar putea aduce beneficii semnificative celor peste 70.000 de români care suferă de Parkinson.

"Mitocondriile care sunt componente celulare. În boala Parkinson, aceste mitocondrii, aceste centrale energetice sunt afectate. Ce am observat noi, este ca prin inhibarea sau scoaterea din celule a unei proteine care se numește USP30, putem distruge practic mitocondriile care sunt bolnave", a declarat George Balmuş, cercetător.

 

Mai multe investiții în cercetare în România

 

Balmuş subliniază nevoia de mai multe investiții în cercetare în România și spune că a ales să plece din țară pentru a-și continua cariera științifică. Cercetătorul menține, totuși, o colaborare cu Institutul de Neuroștiințe din Cluj-Napoca.

"Sunt foarte interesat să am această relație cu România și să creștem cât mai mult știință din România. Cred că asta poate fi spus despre toți românii care sunt plecaţi şi fac cercetare", a declarat George Balmuş, cercetător.

Într-o țară unde investițiile în cercetare se află la cel mai scăzut nivel din Europa, descoperirile precum cea a lui Balmuş subliniază nevoia de schimbare. Conform datelor Institutului Național de Statistică, România alocă sub 20 de euro per locuitor pentru cercetare, în timp ce media europeană ajunge la 244 de euro.

Cercetătorul aduce în discuție și problema resurselor și a predictibilității finanțărilor în cercetare, accentuând necesitatea unui sprijin continuu pentru a realiza progrese semnificative. În cadrul eforturilor de a menține minți strălucite în țară, Ministerul Cercetării din România promite o creștere substanțială a bugetului de cercetare pentru anul viitor, de la 2 miliarde la 5,4 miliarde de lei.

"România are o mină e aur prin mintile geniale pe care le da lumii si din acest punct de vedere, eu cred ca statul roman in ultimii 33 de ani a facut insuficient pentru ei", a declarat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării. Legea, aflată la stadiu de draft, ar putea intra în vigoare de la anul.

Acest demers ar putea contribui la stoparea "exodului" de cercetători români către alte țări și la valorificarea potențialului științific al țării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel