Turcia a negat acuzaţia, spunând că avionul a plecat din Irak fără un plan de zbor, dar a fost lăsat să treacă odată ce l-a prezentat. Tensiunile între cei doi aliaţi în cadrul NATO generate de diferendul legat de frontierele maritime în estul Mediteranei au sporit pe fondul revendicărilor formulate de fiecare parte cu privire la zone marine considerate a fi bogate în gaze naturale.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe, Hami Aksoy, a respins acuzaţia, declarând că Turcia a acordat Greciei permisiunea ca avionul ministrului sau de externe sa survoleze spaţiul aerian turcesc în drum spre Irak la 14 octombrie. După ce acel avion a suferit o defecţiune în Irak, Grecia a trimis un al doilea avion căruia de asemenea i s-a permis sa traverseze spaţiul aerian al Turciei "cu acelaşi număr al autorizaţiei de survol fără nicio întârziere", spune Aksoy.
Potrivit canalului ERT al televiziunii elene, care avea propriul corespondent la bordul avionului guvernamental, Atena a primit dinainte autorizaţia de survol a spaţiului aerian turc. Cu toate acestea, când avionul a ajuns la frontieră venind de la Bagdad, autorităţile turceşti au refuzat să-l lase să treacă, iar avionul executivului elen a trebuit să zboare în cerc la nord de Mosul (Irak) timp de aproximativ 20 de minute, până la rezolvarea problemei la nivel diplomatic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News