Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
THE GUARDIAN: Geta Brătescu – artista care a făcut liniile să danseze
WhatsApp
"Desenele sale captivante din deceniul final al unei cariere de 70 de ani dezvăluie puterea conceptuală a plasticienei românce, jocul - şi răbdarea". Aşa îşi începe publicaţia The Guardian reportajul despre marea doamnă a artei conceptuale din România.
Geta Bratescu

În galeria Hauser & Wirth de pe Savile Row, compozițiile lui Brătescu sunt tratate atât cronologic, cât și în funcție de culoare. Aranjamentul aminteşte de colecțiile de primăvară / vară afișate la magazinele de îmbrăcăminte din apropiere, dar lucrările fluide ale doamnei Brătescu sunt departe de a fi de sezon.

Piesele ei sunt impregnate atât cu un scop, cât şi cu jocul. O singură bandă poartă o anumită greutate și totuși. Pentru Brătescu, linia trebuie să aibă libertate de mișcare. "Formele sunt create dintr-un dans între ele", spune ea. "Ele dansează - dacă nu dansează, se plictisesc, mor; forma mortă este aruncată".

Brătescu s-a născut în orașul Ploiești și a trăit în România întreaga sa viață. Cariera sa de șapte zeci de ani s-a derulat într-o perioadă imprevizibilă și adesea turbulentă, incluzând cel de-al doilea Război Mondial și ocupația sovietică din anii 1944 până în 1958. La sfârșitul anilor '40, a studiat literatura la Universitatea din București și arta la Academia de Arte Frumoase (actualmente Universitatea Națională de Arte București). Ea a fost exmatriculată de cei din urmă - Partidul Comunist a pedepsit-o pentru educația sa burgheză - dar scrierea și desenul au continuat să fie un fir comun în practica ei artistică.

Geta Brătescu a murit în septembrie anul trecut, la vârsta de 92 de ani.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri principale Vezi toate articolele
pixel